Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Gösta Ekmans väg, Hägersten 10.24-10.57

Tre personer med en rullväska, en pojke med en boll, 26 trasiga vindrutor i ett ställ, ljudet av metall mot metall vid ett ställningsbygge och ett slanglås runt en bänk. Samma förmiddag utmed Gösta Ekmans väg.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Två kvinnor, en i röd jacka, en i mintgrön, promenerar snabbt gångvägen i nordostlig riktning bort från vändplanen och kvinnan i grön jacka kastar ett papper i papperskorgen när de passerar den utan att nämnvärt slå av på takten. Från gångvägen genom skogen som krokar på trottoaren nere vid vändplanen hörs en mamma som sjunger ”Idas sommarvisa” för barnet i vagnen. Hon låter orden komma sakta och sjunger med mjuk och vänlig röst. Vid hållplatsen för buss 907 mot Fruängsgården/Gröndal har man fäst bänken vid stolpen med ett svart slanglås.

Till vänster om porten till bilglasföretaget ett ställ där de skadade vindrutorna placeras efter att de bytts ut, det är 26 trasiga och utbytta vindrutor i stället. En grå bil väntar på p-platsen till höger om dörren, en röd bil har just backat in och en tekniker inspekterar en spricka i nedre hörnet av vindrutan. En skylt på en stolpe om en förestående lägenhetsförsäljning från ett mäklarföretag har tagit rejält med stryk av de senaste dagarnas regn.

Huset med förskolan Typografen i brunt trä med gula, röda och blå fönsterkarmar och andra detaljer, ut mot gatan en lång röd trappa i metall som diagonalt klättrar ner utmed gaveln, under trappan några barnvagnar parkerade. På lekplatsen utanför en grupp barn, några utspridda pedagoger. En äldre man i blå rock passerar på trottoaren, en pojke på lekplatsen sparkar en neonfärgad fotboll mot staketet, han springer efter den. Och precis som mannen passerar frågar pojken:

– Hej. Vad heter du?
Mannen stannar till, svarar:
– Jag heter Valter, vad heter du?
Pojken lyfter upp bollen, tittar på mannen.
– Jag heter Mahmoud.

Sedan vänder han sig snabbt om och springer bort till de andra barnen på lekplatsen som stojar runt ett bord. Uppe i backen får en bil tag på en parkeringsplats.

Luckorna låsta i det röda sophuset vid infarten till en av parkeringarna framför ett av åttavåningshusen. Det dånar av metalliska hammarslag från ställningsbygget utmed kortsidan på ett av husen i början av gatan, ställningsmaterialet i högar på parkeringen och i slänten intill. Tre personer, en av dem med en rullväska, kommer ut från ett av husen och går fram till sidan av gatan och stannar där, spanar upp och ner, ställer sig sedan mellan två parkerade bilar, spanar vidare gatan upp och ner, ser ut att konsultera sina telefoner och varandra, trion ger ett lite oroligt intryck. Efter en kort stund går de tillbaka upp på trottoaren igen och fortsätter gatan bort mot vändplanen. En grå bil uppkörd under ett träd på gräset bakom skylten för bostadsrättsföreningen Oväder 1. I hörnet Stjernströms väg en gul långtradare från ett fraktföretag som stannar till och släpper över en cyklist innan den gasar upp igen och förbereder sig för den stundande, skarpa högersvängen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.