Hoppa till innehåll
Briljant

Gatlöpare

Björn Suneson har sprungit över 300 mil på gatorna i Stockholm. I samma par skor.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Jag har sprungit på nästan alla Stockholms 5 000 gator. Det tog runt två veckor att beta av varje stadsdel. Jag kollade kartorna på datorn för att hitta kortaste vägen. Det är många återvändsgränder, snirkliga gator och backigt på sina ställen. Det blir en väldigt ryckig löpning. Sen sprang jag med en handhållen GPS och när jag kom hem pluggade jag in löparklockan i datorn och såg vilka gator jag missat och sprang dit igen nästa dag.

– Jag utgick från S:t Eriksplan där jag bor och hade alltid med min joggingvagn med extra kläder och lunch – två mackor, två hårdkokta ägg, en termos kaffe och två punchpraliner.

– Det har varit intressant att få se sånt i Stockholm som jag inte sett tidigare, som en liten sjö i norra Ängby och några av de allra äldsta kåkarna på Södermalm. Bromma är nog den stadsdel med flest gator eftersom det är mycket villabebyggelse där. Alla stadsdelar har sina pärlor. Min favorit är ändå Gamla stan, därefter Södermalm.

– Egentligen skulle jag sprungit tvärs över Amerika förra året, det är 500 mil och jag har jag gjort det sju gånger tidigare. Men corona satte stopp för det och då fick jag hitta på nån annan lång löpargrej. Att springa är en frihetskänsla för mig.

– Att springa Stockholms gator var ungefär 300 mil. Så jag lade till Danderyd, Lidingö, Solna och Sundbyberg. Totalt blev det 400 mil. När jag sprungit tvärs över Amerika har jag gjort av med två till tre par skor. I Stockholm räckte det med ett par.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.