Hoppa till innehåll
Anton Hayek

Frisör och tobakist

Frisöryrket är det Anton Hayek gillar mest, därför satte han in en frisörstol i den över 20 år gamla tobaksbutiken på Högbergsgatan. Här säljer han godis och cigaretter samtidigt som han klipper hår och rakar skägg. Konstigt, tycker många. Men man ska göra det man vill, tycker Anton Hayek. Konstigare än så är det inte.
Text: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

I en liten butik på Högbergsgatan trängs paradisaskar med schampoflaskor. Vattenpipor delar hylla med hårinpackningar. Här finns chokladkakor, kubanska cigarrer, kaffeautomat, tidskrifter, grattiskort, ostbollar, nallar med budskapet ”I love you” och tändare med motiv av lättklädda kvinnor och solnedgångar. En kund kan lämna butiken med en glass i handen, en ny frisyr och renrakad haka. Och konceptet fungerar, som ägaren Anton Hayek säger: – Det lever.

I 27 år har Anton Hayek drivit Nillas Tobak på Högbergsgatan på Södermalm. För drygt fyra år sedan ville han göra något nytt. Då satte han in en frisörstol och fyllde butiken med hårvårdsprodukter.

– Jag vet att det är konstigt, men det går att göra det man vill bara man tror på det. Frisörhantverket började han utveckla för drygt 30 år sedan när han kom till Södertälje från Syrien. – Jag började klippa mina grannar gratis. Lärde mig på dem, men sen har jag utbildat mig. Man måste börja på nåt sätt.

En man kliver in i butiken och Anton Hayek plockar genast ner två Snickers från en hylla och får en tjuga, utan att knappt byta ett ord. Han vet vad en stamkund vill ha. Med 27 år på samma adress har han lärt känna många i kvarteren kring Högbergsgatan 40. Men kunder kommer också från platser långt bortom Södermalm.

– Det finns en dam som kommer från USA. Jag har också kunder som åker från Göteborg.

Vilken är den typiska kunden?

– Hit kommer både tjejer och killar för att klippa sig. Olika åldrar. Alla möjliga människor, 100 procent.

Och en och annan kändis besöker butiken. Till exempel familjen Skarsgård. Stellan bor i kvarteret och kommer ibland in och handlar.

– Men, säger Anton Hayek och pekar på ett tidningsklipp som han satt fast under bordets glasskiva. – Ser ni vem det är? Alexander Skarsgård, han har varit här och klippt sig.

Men den här eftermiddagen är det Yaser Kayali från Södertälje som sitter i
stolen.

– Jag kommer hit var sjätte vecka. Första gången följde jag med några kompisar som skulle klippa sig. Här får man superklippningar.

Vad tycker du om att det är både tobaksbutik och salong?

– Det är mycket bra, men i Sverige tycker folk att det är konstigt, säger Yaser Kayali.

Varje dag stannar människor till utanför och fotar butiken. Anton Hayek får ofta frågan var idén kom ifrån. Han svarar kort och gott, med ett skratt:
– Huvudet.

Läs artikeln i sin helhet i Situation Sthlm #237

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.