Hoppa till innehåll
"Det är som att vaska efter guld."

Frida Hyvönen

För sitt förra album Kvinnor och barn fick Frida Hyvönen två Grammisar och en rad andra utmärkelser. Ändå var hon inte speciellt nöjd med skivan, utan vill skriva ännu bättre låtar och fortsätta utveckla sitt konstnärskap. 5 mars kommer albumet Dream of Independence där hon skriver på engelska igen.
Text: Gerd Eriksson Foto: STUDIO BIBLOM HJELTE

– Nya skivan handlar om oberoende och att tillhöra flocken – om det går att kombinera. Låtarna är allmänmänskliga och tar upp ämnen som det inte brukar skrivas låtar om, ”New Vision” handlar till exempel om ägglossning. Frida Hyvönen säger att berättelserna i hennes låtar finns där ute i samhället bara man tar sig tid att hitta dem. Att de är kittet och kommunikationen.

– Det är som att vaska efter guld eller att sudda bort vartefter med en pensel. Jag vrider och vänder länge på mina texter tills jag känner att berättelsen finns där. Jag vill skriva bruksmusik som människor kan använda. ”A Funeral in Banbridge” från kommande albumet har redan släppts som singel. Låten betyder mycket för Frida Hyvönen. – Den är till en viss del självbiografisk och handlar om en vän som dog. Som allt annat i mina texter är den lånad från mitt liv.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.