Hoppa till innehåll
Rullande kök

Framåt för food bikes

För några år sedan var Food Trucks ett nytt inslag i stan. Nu kommer nästa – Food Bikes. Ett antal rullande kök har börjat dyka upp på olika platser i Stockholm. I Drakenbergsparken hittade vi syrensaft och wraps med brännässlapesto. Det kan vara början på en Food Bike-kultur, men än så länge är inte tillstånden anpassade efter cyklar.
Maria Hagström. Foto: Jonas Eriksson.

– Vi kallar den Vivo, det betyder levande på portugisiska, säger Gabriel Silveira om sin nystartade Food Bike, som den här söndagen står i Drakenbergsparken på Södermalm. Mycket av det som serveras kommer från de egna odlingarna på kolonilotten i Bromma. Här finns mackor med rabarberchutney,burkar med sylt gjord av vita vinbär och lavendel, kakor av chiafrön och banan. Här serveras också wraps med rostade grönsaker, bovete, fetaost och en pesto gjord på brännässla och kirskål. I flaskor finns rosa syrensaft.

– Vi lägger blombladen i hett vatten med sockersirap och citron. Låter den vila en dag, rör sen om ordentligen innan det ställs in i kylen i två dagar, berättar han.

Här är mycket gjort från grunden. Likaså cykeln.

– En vän gjorde den som ett konstprojekt. Jag fick den och satte dit en egengjord låda. Metalldelen som finns överst hittade jag i en container, träet är också återvunnet. Gasolköket är från sextiotalet och köpt på second hand.

Intill cykeln ligger en prickig filt. Där leker hans son Otto och sambo Susannah Rickman som också arbetar med konceptet Vivo. Här kan kunder slå sig ner eller låna en bok. Tanken är att så småningom ordna event kring cykeln. En yogaklass, en liten spelning, dans eller barnaktiviteter.

Att starta en Food Bike var för Gabriel Silveira att föra samman två passioner: matlagning och cyklar.

– Redan som barn i Brasilien var jag intresserad av cyklar, jag målade min första cykel, tog isär delar och byggde ihop. Men jag vill också göra nåt intressant i det offentliga rummet – det finns inte mycket som är lite oorganiserat i Stockholm.

Läs om fler food bikes i en längre artikel i Situation Sthlm #227. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.