Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Folkungagatan 22.19-23.26

Ett halvfullt ölglas på ett elskåp, en Big Bag i en Big Bag, straffsparkar, doft från en kolgrill och varselklädda övergångsställemålare. Folkungagatan tar sig an natten med viss vana.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Precis när rödljuset i hörnet Renstiernas gata slår om till grönt, springer två unga tjejer och tre killar en bit bakom dem, snett genom korsningen och ner mot Tjärhovsplan: ”Vi hinner, ta det lugnt”. De saktar av. Ungefär i höjd med sjukhus- och tunnelbanebygget i Stigbergsparken syns skylten från busslinje 2 Norrtull som växer till sig i skärpa. ”Det hinner bli rött innan bussen kommer fram, det är lugnt”. Det står ett halvfullt ölglas på elskåpet utanför Big Ben. Ett par kommer gående, båda tämligen berusade, och drar en kärra mellan sig på den norra trottoaren.

De stannar till vid uteserveringen till taco-restaurangen och hon tar av sin långärmade tröja, inte utan visst besvär, och lägger den i vagnen, sedan fortsätter de. Säger inte ett ord till varandra. I garnaffären ber man kunderna, om de har möjlighet, att komma på vardagar, då väntetiden är kortare. I tobaksaffären skyltar man om jackpot på upp till 900 miljoner. Det står en vit Big Bag med en mindre orange Big Bag inuti några meter från korsningen Nytorgsgatan.

Vid Busshållplatsen vid den norra trottoaren sitter det två personer och röker. De har musik på, svensk hiphop av visst polisiärt intresse. En av dem reser sig och kollar in turlistan, sätter sig sedan igen: ”Skit i det. Lyssna här”. Det ljungar till av en siren, kort, från någon sidogata. Vid kyrkan – de har en stor skylt där det står ”Det finns hopp” – på andra sidan gatan står två hundägare och pratar, hundarna loja och tämligen oengagerade i slutet av varsitt koppel. Vid fasaden precis intill dem står en el-scooter parkerad. En av hundarna snirklar lite kring mattes fötter, går sedan och lyfter snabbt på benet vid el-scooterns bakdäck, några snabba stänk, sedan tillbaka kring mattes fötter. Någon har vikt ihop en flyttkartong
och lyckats mosa ner den i papperskorgen. I hörnet Södermannagatan lyser det i alla fönster på andra och tredje våningen, släckt i alla fönster på fjärde och femte.

På bollplanen bakom thaikiosken pågår någon form av straffsparkstävling – en står i mål, två som turas om att skjuta, byte vid räddning. Det lyser i en blå byggbarack uppställd utmed gatan, på trottoaren intill en trave bräder med spännband runt. Kolgrillen har just stängt. Dörren på vid gavel, vag rökdoft över gatan. Entrémattorna skakas på trottoaren och läggs i en hög vid sidan av dörren med de städar av framför disken. Buss 76 mot Norra Hammarbyhamnen stannar till vid Ica-butiken. Ingen kliver av. Ingen går på.

Två män i heldragna varselkläder bättrar på färgen på övergångsställena i korsningen Götgatan. De har en lastbil parkerad utanför McDonalds där påfyllning i färgtrågen sker. Från tunnelmynningen i början av Folkungagatan kommer en taxi. De hinner precis måla klart innan det slår om.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.