Hoppa till innehåll
Hiphop

Finess

Straight outta Hässelby, precis som flera andra rappare på Stockholms hiphopscen, släpper Jaouli ”Finess” Akofely nya ep:n En dag kommer vi skina. Titeln är hämtad från låten ”En dag”.
Text: David Bogerius Bild: Pressbild

– ”En dag” var ett tankesätt och ett ljus som alltid sken i bakhuvudet hos oss som yngre – en dag ska vi lyckas, en dag ska vi bli nåt, en dag ska vi nå våra mål. Nåt som gjorde svåra tider mindre svåra, säger Jaouli Akofely.

I låtens video, som är gjord av Anthony ”Hookboy” Skaff, målas graffiti på tågvagnar i ett inhägnat område.

– Texten handlar om att våga ta chanser för att bli nåt och jag tillsammans med Hookboy ville förstärka den meningen med hjälp av graffiti, där man tar risker för att bli nåt, precis som jag säger i låten. Graffiti är ett otroligt starkt element som ofta glöms bort i mainstream-hiphop, trots att den är runt oss alla mer eller mindre dagligen, säger Jaouli Akofely.

Han har turnerat med Ken Ring och samarbetat med bland andra Mwuana, Stor, Näääk & Nimo och Tjuvjakt men nått störst publik i tvserien Lyckliga gatan, där han tolkade en Tommy Körberg-schlager, en crossover som ledde till en annan.

– När jag hörde Finess version av ”Stad i ljus” så förstod jag att han var en rapartist med nånting alldeles extra och hans mörka stämma mot min sköra kändes som en lockande tanke, säger Linda ”Miss Li” Karlsson.

En tanke som realiserades i och med låten ”Tegel & betong” då Jaouli Akofely i sin tur visade sig vara ett Miss Li-fan.

– Jag tycker att hon är en sjukt duktig artist som är väldigt enkel att jobba med och som alltid känns öppen för andras tankar och idéer. Låten handlar om att våga släppa taget om en relation som man tidigare haft och absolut inte vara rädd för att testa nåt annat.

 

En dag kommer vi skina släpps 8 december.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.