Hoppa till innehåll
Livesända begravningar

Filmade farväl

Håkan Axelsson är egentligen transportchef på Fonus i Stockholm, men i samband med corona blev det hans uppgift att rigga livesända begravningar. Det har varit etiska ställningstaganden och tekniska utmaningar på vägen. Men filmade begravningar är här för att stanna.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Premiär för Fonus direktsända begravningar var i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården den 1 april i år. Det var Håkan Axelsson som riggade filmutrustningen. En mobilkamera på stativ placerad snett från sidan framme vid koret. Själv stod han längst bak och följde sändningen via sin mobil och med öronsnäcka.

– Det här med att filma var något vi tvingades börja med snabbt för att släktingar och vänner skulle kunna vara med på distans. Vissa fredagar under maj och juni hade vi elva-tolv livesända begravningar. Nu börjar det plana ut något. Och det är klart att jag i den bästa av världar så klart hade velat få tips av både en filmare och en ljudspecialist innan vi började erbjuda filmning.

Han säger att en begravning är så mycket här och nu. Det finns inga repriser och filmerna från begravningen sparas inte. Han tycker att han och kollegorna lärt sig mycket om kameravinklar, ljud och direktsändning varefter. Ljudet har varit den största utmaningen.

– Jag insåg efter några filmningar att vi behövde placera den externa micken på annan plats än mobilkameran. Vi fick jaga rätt på utrustning som i de flesta fall var restnoterad, bland annat en ovanlig adapter för att mobilen och micken skulle funka ihop. Till slut hittade vi ett gäng på en fotobutik i Karlstad och köpte hela lagret.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #277

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.