Hoppa till innehåll
Niki Lindroth von Bahr

En vaggvisa inför undergången

Animatören och regissören  Niki Lindroth von Bahr skapar ofta filmer och skulpturer där djur agerar i en värld som liknar vår egen.
Text: Maria Hagström Foto: Björn Bengtsson

Hennes senaste kortfilm Min börda, en existentialistisk musikal med animerade djur, har prisats upprepade gånger och bland annat vunnit en Guldbagge. Hennes nya film, Något att minnas, utspelar sig innan ”den stora katastrofen”. Den visar ögonblick ur vår samtid och världen vi lämnar efter oss: två duvor besöker en djurpark utan djur, en snigel mäter sitt blodtryck hos läkaren och i ett kontrollrum har något gått fruktansvärt fel. Filmen är uttagen till filmfestivalen i Toronto.

– Det känns otroligt kul och ärofyllt att få ha världspremiär i Toronto. Något att minnas är en sorts vaggvisa inför undergången, jag ser fram emot att få sprida lite mörker och ångest på en så fin festival, säger Niki Lindroth von Bahr.

Filmen Något att minnas har svensk premiär den 7 september på Färgfabriken på Liljeholmen, som en del av Niki Lindroth von Bahrs utställning med samma namn.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.