Hoppa till innehåll
Kriminella kvarter del 4

”En sluss är en symbolisk plats”

Stockholm har en framträdande plats i spänningslitteraturen. Men vilken roll spelar huvudstaden i böckerna? Situation Sthlm stämde, efter mörkrets inbrott, träff med Filip Alexanderson på en plats som varit central för hans skrivande.
Alexandra Sundqvist. Foto: Sara Moritz.

En stor del av Filip Alexandersons debut Förstfödd utspelar sig vid Slussen. Det är en tät skildring där Filip Alexanderson, successivt, tar med läsaren till ett Stockholm som vid första anblick är likt vårt eget, men där bland annat de hemlösa, fyllona, inte är de vi tror att de är. Likaså de mäktigaste männen. Sakta vecklar en parallell samhällsordning ut sig. Ett samhälle av dolda, med egna regler och speciella förmågor, som lever mitt ibland oss andra. Med egna lagar, ett eget skattesystem.

– Jag ville skriva en hårdkokt thriller i Stockholmsmiljö, men samtidigt skriva fram en helt ny värld av episk karaktär. Jag ville att den skulle vara som en sån där ”käft smäll”-film. Samtidigt ville jag förankra den ”dolda världen” i Stockholm, göra den så realistisk som möjligt, säger Filip Alexanderson.

Som vidare berättar att John Ajvide Lindqvist inspirerat honom – främst på grund av John Ajvide Lindqvist förmåga att blanda ”extremt grundad realism” med kittlande, övernaturlig fiktion.

”Den där dåren i tunnelbanan, vad säger han egentligen?”

Sedan tio år tillbaka är Filip Alexanderson skådespelare vid Dramaten. Han började skriva på Förstfödd för tre år sedan. Under arbetet med boken blev han kontaktad av produktionsbolaget Yellow Bird, som ville göra en tv-serie av berättelsen. Boken har, eller ska, ges ut i flera länder – däribland Sverige, Tyskland, Tjeckien och Finland.

– Jag vill skapa en annan historia kring det som är udda i stadsbilden. Exempelvis; om man lyssnar på den där dåren i tunnelbanan, vad säger han egentligen? Jag minns att jag, som barn, var både fascinerad och skrämd av de udda typerna, de som åkte med samma tåg som oss varje morgon och kväll. Tänk om de har en annan historia än den vi tillskriver dem?

I centrum av ”Förstfödd” står Viveca Eldh, en vingklippt före detta polis och boxare, som har gjort det till sitt kall att se efter de mest utsatta i samhället. Men här finns också Jonas, en 25-årig juridikstudent, som jobbar svart på byggen för att försörja sin sjuka mamma. När Jonas råkar ut för en arbetsplatsolycka ställs allt på ända. Han tvingas omvärdera hela sitt liv – och sitt ursprung. Han söker tillflykt i en båt vid Skeppsbron.

– Slussen är en mytisk Stockholmsplats, det är också en sluss mellan Riddarfjärden och Saltsjön – mellan Mälaren och Östersjön. Det är en passage som binder ihop norr och söder, mellan de rikare och de fattigare delarna av staden. En samhällsklassernas utjämnare. Det är en miljö full av dolda platser där man ständigt kan hitta nya vrår. Men en sluss är också en symbolisk plats, en passage mellan världar. Jag tycker Slussen sammanfattar min roman på ett bra sätt, säger Filip Alexanderson.

– Om jag lyckas få människor att se på platser eller medmänniskor på ett nytt sätt så har jag lyckats med det jag vill åstadkomma.

Filip Alexanderson.
Ålder: 39 år
Yrke: Skådespelare, författare.
Bor: Stockholm.
Bakgrund: Har spelat i bland andra pjäserna ”Mästaren & Margarita” och ”Den Girige”.
Aktuell med: Debuten ”Förstfödd”. Filmrättigheterna ägs av Yellow Bird och arbetet med en tv-serie baserad på ”Förstfödd” pågår. Filip Alexanderson är manusförfattare. Han kan också ses i pjäsen ”Trettondagsafton” på Dramaten.
Inspireras av: Cormac McCarthy, John Ajvide Lindqvist.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.