Hoppa till innehåll
Amanda Persikan

Dokumenterar

Under en resa till Chicago med Tensta Gospel Choir ställs frågan – av både körledare och kör – om man kan sjunga gospel utan att tro på Gud. När de sätter sig i ett hotellrum för att hantera frågan är regissör Amanda Pesikan och hennes team där med kameran. Nu kommer dokumentärfilmen Kören – en film om Tensta Gospel Choir.
Text: Ulf Stolt Foto: Charlie Drevstam och David Hellman

Slumpen spelade viss roll. När regissör Amanda Pesikan första gången träffade Tensta Gospel Choirs ledare Cedwin Sandaman var det inte ett planerat möte. Men de började prata. Och han berättade för henne om kören och framför allt om människorna i den, om vad kören och sången betyder och betytt för medlemmarna.

– Då blev det tydligt för mig att det finns historier här – individer som har nåt att berätta. Jag hörde också att alla var väldigt olika och kom in i det med olika ingångar. Och där nånstans väcktes mitt intresse för att göra film om dem.

Tensta Gospel Choir startades 1996 i Tenstakyrkan som ett sätt att erbjuda ungdomar i Tensta en drogfri gemenskap. I dag är det inte längre en ungdomskör, utan de tar bara in vuxna medlemmar. Amandas Pesikan och hennes lilla dokumentärteam – filmaren Ellinor Hallin och ljudtekniker Anders Lindahl – har följt kören i fem-sex år under arbetet med Kören – en film om Tensta Gospel Choir.

– Jag har filmat med vissa nedslag under den tiden, inte hela tiden. Och haft ganska tät kontakt, dagligen med många, av de fyrtio i kören. Och jag har varit med på viktiga saker, som körens 20-årsjubileum, men också när jag förstått att det hänt viktiga saker i människors liv så har jag varit där. De första gångerna under arbetet med filmen åkte hon ut till repetitionerna på måndagarna i Tenstakyrkan utan kamera.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #289

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.