Hoppa till innehåll
Norsborg

Där röda linjen slutar

Norsborg har varit en betydande plats sedan järnåldern. Och i dag finns de skäggiga frisörerna där, pirogerna som går att äta som plockgodis, konstgräsplanen och SL:s nya underjordiska servicegarage för tunnelbanan.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Slutstation på röda linjen är Norsborg. Det är 19 stationer från Slussen, en resa som tar ungefär 37 minuter. Och det finns många föreställningar och kanske fördomar om hur livet i Norsborg med omnejd ter sig. Tunnelbanestationen är nyligen renoverad, det är rött och orange som gäller. Rött kakel på väggarna, hissar, balkar och andra detaljer är målade i orange.

Norsborg är liksom delat i två. Åt ena hållet från t-banan leder en trappa ner till centrum, åt andra hållet en lång rulltrappa upp till det som vissa anser vara gräddhyllan. Därifrån är det en vidunderlig utsikt över Mälaren, skogarna, halva Botkyrka och fotbollsplanen som är grön året runt. Där finns också restaurangen Bocken som har karaoke på lördagar. Men nu är det fredag mitt på dagen och
restaurangen har precis öppnat. Några gäster har letat sig dit för att äta pizza.

– Jodå, vi har en pizza som heter Bocken – det är fläskfilé, kantareller, paprika och bearnaisesås på den. Vi har á la carte också, säger ägaren, Musa Bilan.

De som bor på höjden i Norsborg måste ha starka ben, det är en rejäl backe upp. I backen kommer Eliné Andresson och Irene Puuperä med sina hundar. De kallar sig storkompisar och har bott i området i 25 år. De uppskattar den dramatiska naturen och Eliné Andresson gillar särskilt vandringsleden från Norsborg till Slagsta, den som är fem kilometer lång och heter Mälarpromenaden. Hon har gått den minst tusen gånger.

– Förr var det inte så mycket folk som gick där, men nu har även många fler av de som bor här upptäckt naturen. Och det är kul. Det är verkligen en fin väg, säger hon.

Vi tar rulltrappan och trappan ner till centrum som är en platt fyrkantig byggnad. På en stor skylt står det: ”Ursäkta röran – vi bygger om. Vivo & Frisör runt hörnet på andra sidan”. Frisersalongen runt hörnet heter Salong Romance. Där är det full rulle med hög taktfast musik, kunder i alla åldrar och så fyra unga frisörer med skägg. Hipsterskägg. Den enda som är bar om hakan är ägaren Abdo Eshoo.

– Min fru vill inte att jag ska ha skägg. Men jag är faktiskt inte så sugen på att ha det själv heller, säger Abdo Eshoo.

Ett stenkast från Salong Romance står en bronsstaty föreställande en naken kvinna. Det är en av skulptören Curt Thorsjös nakna damer. Det finns ingen skylt med namn på konstnär, verk eller när statyn kom på plats. I de tre stora björkarna ovanför statyn jobbar skatorna febrilt med att bygga bon till vårens ungar.

Konstgränsplanen Kärsby IP är öde den här fredagseftermiddagen. Den betyder mycket för fotbollen i Norsborg. Inte minst för damfotbollen och Norsborg FF – där ”FF” står för flickfotboll. Tidigare var de den enda föreningen i Stockholm som tvingades spela sina hemmamatcher på grusplan. Tränaren för damlaget, Mathias Axner, säger att Stockholms stad nyligen gjorde en sammanställning som visade att norra Botkyrka har störst antal startade lag för killar och lägst antal startade lag för tjejer jämfört med övriga Stockholm.

– Tjejfotbollen i norra Botkyrka är extremt liten. Vi har ett damlag som spelar i division fem och så fyra flicklag. Damlaget höll på att dö ut, men spelarna har kommit tillbaka och dragit i gång laget igen. Vi har också en välbesökt fotbollsskola för tjejer.

Tanya Sundenhag är vänster yttermittfältare i damlaget och tränare för flickorna som är åtta och nio år. Hon har spelat fotboll sedan hon var liten, nu är hon 25 och vice kapten för damlaget. Under några år spelade hon i andra klubbar, men är tillbaka i sitt kära Norsborgs FF där de gamla kompisarna spelar.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm:s aprilnummer #236

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.