Hoppa till innehåll
Location scout

Briljant #286

Per Kjellin, letar miljöer i stan – både inom- och utomhus – lämpliga att filma på.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Trixigast är att hitta fallfärdiga ödehus. Stockholms stad river dem. Sjukhus och fängelser är också svåra. När jag letade efter ett fängelse till Snöänglar hittade jag till slut ett nedlagt utanför Stockholm.

– I Hamiltonserien som kom för nåt är sen är det Musikhögskolan på Valhallavägen som är Nya Karolinska. När det behövs en villa eller lägenhet till en inspelning sätter jag upp lappar i området och går med i lokala Facebook-grupper. Det kan bli upp emot 3 000 lappar.

– Det är lättare att hitta ett lyxigt hus eftersom de som bor där vill visa upp det, medan det kan vara svårt att hitta en sliten trea. Folk tycker inte den är nåt att visa upp, men det kan vara just det vi söker till en film.

– Det behövs 80 till 100 inspelningsplatser i en produktion och de ska ligga nära varandra så att det blir effektivt när man filmar. Google Maps är ett bra hjälpmedel när det gäller att hitta en äng, en tennisbana eller en sjö i ett visst område.

– Jag är bra på detaljer och lägger på minnet det jag ser när jag åker runt, SCB:s huvudkontor i Rissne skulle vara utmärkt som häktesentré.

– Vi är 30 frilansande location scouter i Stockholm. När man går på slutfesten för en produktion är det sällan nån som vet vem man är.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.