Hoppa till innehåll
PÅ bilden: Briljant Lotsen Foto:Magnus Sandberg
Vågspelare

Briljant #263

Rolf Svanström tar repstegen upp på däck och lotsar båtar i hamn genom skärgården.
Berättat för: Ulf Stolt Fotat av: Magnus Sandberg

Det finns två bordningsplatser jag jobbar på, kliver av och på – en vid Revengegrundet utanför Sandhamn och en utanför Kapellskär i norra skärgården, vid Remmargrund.

– Jag tar över själva intagandet av båten, bestämmer hur den ska köras in – när det ska giras, var vi ska gira, när och var kurser avslutas. Vissa båtar styr jag själv, ibland har jag en rorgängare, vissa båtar kör jag med autopiloten.

– Jag har en gedigen bakgrund som sjöman, är sjökapten. Det tar minst tio-elva år att bli lots – fyra års utbildning på högskola, sen ska du ha trettiosex månaders sjöerfarenhet för att få ut sjökaptensbrevet. Och sen segla några år som kapten. Själva lotsutbildningen tar ett år. Det finns drygt 200 lotsar i hela Sverige, i Stockholm 20.

– Man lotsar året runt, 24/7-tjänst, en vecka jobb, en vecka ledigt. Vi fraktas ut till fartygen per annan båt, i undantagsfall kan det ske per helikopter. Och det sker på samma sätt som för 250 år sen, repstege upp. Det är ju ett riskmoment i svårare väder.

– Jag kan säga att jag under min tid som lots har räddat minst fem fartyg från att gå på grund.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.