Hoppa till innehåll
Film

Bo i en box

I augusti släpps en omfattande DVD-box – 6 långfilmer - med Bo Widerberg-filmer. Det är inte bara speltiden på 23 timmar som gör den speciell utan även samarbetet bakom, mellan den kommersiella aktören Studio S och Kungliga Biblioteket.
Henrik Emilson

Tomas Ehrnborg är projektledare på KB för Bo Widerberg-boxen:

– Många av Sveriges mest kända regissörer finns idag representerade med bara enstaka titlar i utbudet på den svenska DVD-marknaden. Det finns flera orsaker till detta dystra faktum, men det finns även lösningar. Oavsett om problemen handlar om kostnader för restaurering, rättigheter, eller att Sverige är en liten marknad, så kan man göra något. Till exempel gå samman i smarta konstellationer med olika typer av aktörer som bidrar med sina respektive specialkompetenser. Att medverka i detta projekt och därmed öka tillgängligheten till svensk film är att betrakta som en kulturgärning. Tidigare har KB gjort medieprodukter som Den stora pilsnerboxen, Sökaren om Jan Troell och boken och DVD: n Citizen Schein.

Vad är du mest nöjd med?

– Att vi med detta projekt visar att det är fullt möjligt att tillgängliggöra våra filmskatter i Sverige idag. Vi har dessutom producerat nytt innehåll som ökar förståelsen för Bo Widerberg och hans konstnärliga arbete, bland annat intervjuer med skådespelare och medarbetare i filmerna. Och att vi lyckades med konststycket att återbörda Joe Hill, en av Widerbergs bästa filmer, till Sverige för restaurering efter många år. Det är en film som i praktiken faktiskt riskerade att försvinna för alltid.

Bo Widerberg (1930-1997) erhöll flera internationella priser för sina filmer. Han blev en av de största svenska regissörerna på 1960-talet med filmer som Kvarteret Korpen och Elvira Madigan. 1995 fick han en Guldbagge för Lust och fägring stor.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.