Hoppa till innehåll
Bok

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf är en av feminismens starkast lysande stjärnor, hon är komiker och skådespelare och nu kommer hennes debutroman Brev till mannen. Boken är ett eftertänksamt svar på den respons hon fick efter att ha lagt ut tre öppna brev på sitt Instagramkonto i våras. De handlade om tystnadskultur och sexism i komikerbranschen.
Text: Gerd Eriksson Foto: Thron Ullberg

– Responsen var enorm, min telefon plingade som en väckarklocka i en vecka. Först tänkte jag att det var härligt, men sen insåg jag att media hellre ville ha skvaller än att prata struktur. Kvinnor hörde av sig med hejarop offentligt medan männen gjorde det till mig privat. Men när jag tittade på samma mäns Instagramkonton tog de inte ställning. Jag behövde dra mig tillbaka och tänka och snarare än att bli arg kände jag mig lugn. Jag bestämde mig för att skriva till olika typer av män jag mött i mitt liv och ge dem mina tips, råd och tankar.

Bokens kapitel är brev till den förvirrade, till pappa och farfar, till den som gått på myten, till den som köper sex, till ett ragg och till både den hårda och mjuka kuken. Hon valde att skriva i brevform för att visa att det är ett samtal.

– Brevformen kräver mitt personliga tilltal. Sen kan jag såklart vara specifik, tröstande eller arg i breven. Men det krävs ändå att man håller en viss ton.

Med Brev till mannen gör Bianca Kronlöf männen en tjänst i jämställdhetens namn. Den är lite av en handbok. Samtidigt menar hon att vi inte behöver hjälpa fram männen utan måste kunna ställa krav på dem

– Att vara nöjd med att en man inte slår sin fru är ett för lågt krav och visar att vi inte tar in dem i det feministiska samtalet. Männen är fullt kapabla att engagera sig. Och att ställa krav på män handlar inte om att hata män utan visa att man litar på dem.

Hon skrev boken på rekordsnabba 2,5 månad, men säger att den är buljongen av samtal hon haft och burit på i hela sitt liv. När hon väl hade bestämt sig fanns ingen återvändo och det började med anteckningar i mobilen under promenader på Skogskyrkogården när hennes barn sov i vagnen.

Vilket brev var jobbigast att skriva?

– Jag trodde det skulle vara brevet till min förövare, med det var i stället det till min farfar. En farfar som jag älskade, men som slog både sin fru och sina barn – alltså min pappa. Nåt vi aldrig pratat om hemma. Det är en naken och ärlig bok, men för att kunna läka måste man veta vad såren beror på.

Kan du luta dig tillbaka ett tag nu och känna dig nöjd?

– Verket blir egentligen till först när den möter läsaren. Om boken hjälper nån, får en man att engagera sig, skapar diskussion eller gör så att män som känt sig utsatta inte ska känna sig ensamma – då kommer jag att vara nöjd.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.