Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Berras sodoku

Berra Jansson har löst sudoku sedan sjuttiotalet. Innan dess löste han mycket korsord och krypto och annat. Nu är det nästan bara sudoku. För att det håller huvudet igång.
Ulf Stolt

Hur gör man, hur ska man tänka?

– Det är nio rutor i varje del, och nio niorutors-rutor. Sen ska man fylla i siffrorna som saknas så siffrorna ett till nio är ifyllt i varje ruta. Tre siffror finns redan ifyllt i varje liten ruta på spelplanen. Siffrorna får aldrig möta varandra, det får inte vara samma siffra på samma rad.

– Man måste tänka och hålla lite koll, se var siffrorna ska in, vilka som täcker in varandra i raderna.

Hur kom det sig att du började med sudoku?

– En polare till mig, han dog sedermera, visade mig från början, det måste varit på sjuttiotalet nångång. Jag la nästan ner korsord och krypto efter det, blev bara sudoku.

När började du med korsord?

– Jag minns inte… morsan var en jäkel på korsord, men hon löste alltid fel så jag fick gå in och rätta. Hon var brevbärare nere vid Hornstull. – Jag kan vakna vid tre-fyra på morgnarna, då sätter jag mig direkt med sudoku, försöker få igång hjärnan lite. Sifferminnet är jävligt bra.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.