Hoppa till innehåll
FILM

Bättre outbildad

Vem säger att du måste ha en gedigen skådespelarutbildning i ryggen eller erfarenhet från teaternscenen för att kunna agera framför en kamera?
Henrik Emilson

I oktober kommer dramat Efterskalv där vi ser en ung musikidol göra skådespelardebut. Här är det Ulrik Munther, den tidigare Lilla Melodifestivalvinnaren, som lyser starkt. I filmen spelar han de unge John som återvänder hem efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för ett grovt brott. Filmen visades i våras i Cannes och just Ulrik Munther fick fina betyg av de internationella filmtidningarna.

Och Susanna Lenken är inte bara djärv i sin film Min lilla syster när hon berättar ur en 12-årings perspektiv – se recension intill – hon är också djärv när hon sätter en före detta barnidol och programledare i en bärande biroll. Amy Deasismont – mer känd som Amy Diamond – gör en fin prestation i sin skådespelardebut.

”En chosefrihet och, förmodar jag, en orädsla att göra fel”

Det som dessa lite otippade skådespelare har, och som ofta skolade och mer rutinerade skådespelare saknar, är en chosefrihet och, förmodar jag, en orädsla att göra fel, eftersom de ändå inte vet vad som är rätt eller fel i handboken.

Se bara på Magnus Samuelsson. Han är inte bara före detta världens starkaste man nio gånger, och lantbrukare. Han har också deltagit i lek-TV som ”Fångarna på fortet” och ”Let’s Dance”. Detta hindrar honom inte från att med all trovärdighet gå in och stjäla varje scen i TV-filmatiseringarna av Arne Dahls A-gruppen med en självklar naturlighet.

Ibland blir det osannolika bäst, som när en medlem i Nationalteatern i 13 år agerar huvudperson i ICA: s reklamfilmer.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.