Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Bagartorpsringen 11.44-12.19

Några skrattar åt ett bränt läge, måsar på en vägkon, sängkläder i ett fönster, sopsortering, en backvarnare som står på och en matleverans som vänder om. Dylikt sker en tidig höstdag utmed Bagartorpsringen.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Det kommer fem personer gående i bredd från något av företagen som ligger in på Karlsbrogatan. Precis när de kommer ut på Bagartorpsringen, i höjd med den lilla transformatorstationen, stannar de upp, samlar ihop sig kring personen i blå jacka och tittar ner i hans telefon, efter några sekunder börjar de alla skratta högt.

– Typiskt en gnagare att bränna det läget…

Någon form av motordrivet aggregat med lågt varvtal står på mellan några containrar på andra sidan staketet som vetter mot pendeltågspåren, som lite längre fram når Ulriksdals station.

Vid infarten till det första av de fem trettonvåningshusen som utmed den västra delen av den ganska perfekta oval som utgör Bagartorpsringen, står en kvinna i vit jacka och väntar på att hunden ska göra klart det hunden gör med ena benet lyft invid en sten intill det gröna postskåpet. Någon öppnar ett av vädringsfönstren på fjärde våningen i det andra trettonvåningshuset och lägger sängkläder i öppningen.

En av två röda bilar parkerade på höger sida har en parkeringsbot på framrutan. En man på en moped från ett av det flertal matleverantörsföretag som kör ut restaurangbeställd mat till privatpersoner, stannar till och styr in mopeden till sidan av vägen, ställer sig mellan två parkerade bilar. Han tar upp sin telefon, ser sig omkring, tittar på telefonen igen, ser sig omkring ännu en gång. Han kliver av mopeden, kränger av sig ryggväskan med maten i, öppnar den och tittar ner, sträcker ner ena handen, stänger den igen och hänger tillbaka den på ryggen. Hans telefon ringer. Han svarar kort ”ok, ok”, sedan stoppar han ner den i jackfickan. Och startar mopeden, vänder om och kör tillbaka i samma riktning han kom.

På andra sidan det lite vågiga, bruna trästaketet kommer ett tåg på väg mot stationen, dess ankomst annonseras i högtalarna borta på perrongen ungefär samtidigt som det hörs komma. Det sitter två måsar på en omkullvält vägkon. En låst grind ner mot spåren. Skyltar: ”Grinden skall alltid vara låst” och ”Grinden får ej blockeras”.

Busshållplatsen för buss 540 mot Tensta Centrum är tom. Vid miljöstationen bakom 502:ans hållplats till höger utmed gångvägen ner mot Hemköp och pendeltåget, står en man och en kvinna och sorterar ur några papperskassar – vindunkar stampas sönder, innerpåse och handtag kastas på plast, ytteremballaget på papper. Även ett antal flaskor kastas på färgat glas och en del konserver på metall. En man på cykel med yvigt rött skägg växlar ner i backen upp och upprepar ordet ”nej” med viss uppgiven regelbundenhet, när han passerar ser jag att han har AirPods i. En motorcykel svänger ut från Gunnarbovägen, lite väl snävt framför den körande bussen. Nerifrån bygget längre ner ljudet av en backvarnare.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.