Hoppa till innehåll
PÅ bilden: Foto:Magnus Sandberg
Briljant

Återbrukare

Sinan Akbulut är en av dem som jobbar på nyöppnade Återbruket i Skärholmen.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Här tar vi hand om saker som folk lämnat in på nån av stans återvinningscentraler och som anses ha för lågt värde för att kunna säljas på second hand. Det är hela och bra grejer, men som folk tröttnat på. Under länken ”Returfynd” på Stockholm vatten och avfalls hemsida går det att se vad vi har inne och boka det. Eller så kan man komma hit och titta. Allt är gratis. Folk tror inte att det är sant när vi säger att det bara är att ta grejerna.

– Det kommer in minst en container varje dag från återvinningscentralerna plus de grejer som folk lämnar direkt här. Leksaker är populära, de brukar vara tingade fem minuter efter att vi lägger upp dem. Och olika mindre IKEA-möbler, speciellt för barn. Porslin, bestick och glas är också eftertraktat.

– Vi har också tre olika verkstäder med verktyg så vem som helst som behöver laga nåt kan göra det här. Träverkstaden är för den som behöver snickra, syverkstaden med flera symaskiner för den som behöver lappa och laga och så cykelverkstaden där det går att fixa cykeln. Där finns det också hjälp att få på torsdagar för den som behöver. Vi gör allt för att det som är trasigt ska få leva vidare.

– När man bokat något via länken har man två dagarna på sig att hämta ut den, annars läggs den ut igen. Och det är lätt att ta sig hit till Skärholmen, det går både bussar och tunnelbana. Vi har öppet alla dagar utom måndag.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.