Hoppa till innehåll
Rebecka Bebben Andersson

Ångestflaggare

Konstnär Rebecka Bebben Andersson är en av 13 konstnärer som fått göra konstverk i stadsrummet. Hon har gjort en flagga för dem med ångest. För att lindra.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Jag var inlagd på psyket på S:t Göran när jag fick frågan om jag hade nån skulptur som kunde passa på platsen Drottninggatan/Observatoriegatan. På bilden av platsen tyckte jag att det var en flaggstång och tänkte att det skulle vara perfekt att göra en flagga till den. Jag har jobbat med flaggor i konsten tidigare.

– Det var ingen flaggstång, det var en lyktstolpe. Men Stockholm konst ordnade med fundament och flaggstång och jag gjorde verket som heter: 123, 123, 123, 123. En fyrkantig svart flagga med romerska siffor så att den fungerar från både fram- och baksidan. Det är en flagga för den med ångest.

– Ofta får den med ångest rådet att föreställa sig en fyrkant och göra olika andningsövningar och räkna till 1,2,3 på varje sida. Man kan få tips att ta ett fönster till hjälp eller att ha bilder av fyrkanter i mobilen.

– För att folk med ångest som är på stan ska slippa att leta efter eller föreställa sig en fyrkant ville jag att det skulle finnas en i stadsrummet.

Flaggan är i polyester för att klara hela sommaren och den har en flaggstångsarm så att den hela tiden står rakt ut och håller sin form.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.