Hoppa till innehåll
Olof Lundh

Allsvenskan enligt Lundh

Sportjournalisten Olof Lundh kommer med sin andra bok om fotboll. Efter den hyllade boken "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" – han tilldelades Expressens Per Wendel-pris 2016 som årets nyhetsjournalist – kommer nu Allsvenskan enligt Lundh: om Allsvenskan och vem som styr den, om pengarna, agenterna, spelarna och var de hamnar och varför.
Text: Ulf Stolt Foto: Johanna Hanno

Olof Lundh anser dock inte själv att han sysslar så mycket med fotboll. – Jag brukar signera mina böcker med att ”det finns ett spel utanför planen också som är lika viktigt”. I min första bok ville förläggaren gärna att jag skulle skriva ett kapitel om varför jag älskar fotboll. Men jag kan inte klyscha ner mig så i ”det gröna fältets schack”, liksom. Jag älskar att se vissa matcher, men jag är mer fascinerad av spelet runt omkring– makten, pengarna, hur det går till, vad folk är    villiga att göra för egen framgång och rikedom.

I efterordet berättar han att stora delar av boken har skrivit på förmiddagar i baren på Riche eller vid ett bord på Kaffe på S:t Paulsgatan.

– Jag bodde på Söder länge och hade barn som gick på Maria Elementar så då var jag mycket på Kaffe. Sen beror det lite på var jag jobbar. Men jag gillar att sitta där, varit där en hel del.

När han satte sig där och började skriva var han inte helt klar på exakt hur boken skulle bli. Han hade en del trådar och spår och saker han visste han ville få med och belysa. Och så hade han fått ett mejl med några dokument bifogade.

– Dels hade jag kontrakten kring den här Malmöaffären. Sen visste jag att jag ville skriva om det här historiska med Fässberg och Landskrona BOIS.
– Min tes är ju att det är ganska skitigt. Jag ville på olika sätt skildra sportchefer och agenter – jag hade ju det här agentavtalet, jag har ju inte nämnt vilken agent det är. Så jag hade vissa teman klara, men exakt vad det skulle bli visste jag inte.

Att Allsvenskan ganska länge omgärdats av en viss skitighet på affärssidan är han övertygad om.

– Det har alltid förekommit. Men det var kanske mindre sofistikerat förr för att det var enklare, ingen som granskade. I dag måste det vara lite mer sofistikerat. Även om jag kan vara fascinerad över att man sitter i en hotellobby och skriver under kontrakt för hand, men man klargör inte ens vem som ska betala skatten.

Hur mycket fotboll ser du?

– Jag ser inte fotboll varje dag. Men jag läser fotboll varje dag och ser fotboll några dar i veckan i alla fall. Jag följer det ju i sociala medier, klipp och så, det gör jag ju. Men det är svårt att kvantifiera hur eller vad jag ser. Jag försöker hänga med.
FOTNOT: Allsvenskan enligt Lundh
kommer 29 mars.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.