Hoppa till innehåll
Bokrecension

En skildring av en längtan

Alexandra Sundqvist

Sund är en fristående fortsättning på Tove Folkessons omtyckta debutroman Kalmars jägarinnor. I Sund har jägarinnorna emellertid skingrats, här ligger fokus istället på ett individuellt sökande.

I centrum för berättelsen står Eva Z, som efter en kraschlandning i Arkitekthögskolans stringenta miljö bestämmer sig för att hänge sig åt 2000-talets dröm om självförverkligande, efter att ha läst Alkemisten av Paulo Coelho. Eva Z ska bli berömd. Poet. Artist. Socialistisk volontärresa till Kuba, absolut. Teaterlinjen, varför inte?

Eva Z hoppar runt på de isflak av möjligheter som det nya samhället gett hennes generation. Där man kanbli allt, bara man försöker”. Men där jobb och bostad är en bristvara. Det är frestande att läsa Sund som en satir över individualismen, men det är också en skildring av en längtan efter någonting som är beständigt, som barndomens trygga naturlandskap.

Tove Folkesson
Sund
(Weyler förlag)
Betyg: 3,5 (av 5)

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.