Hoppa till innehåll
Bokrecension

Efter Ekot

Alexandra Sundqvist

Olivia Bergdahl, född 1989, har vunnit SM i poetry slam och har bland annat gett ut den lovordade diktsamlingen Demo. Efter Ekot är hennes första roman.

Den utspelas i och runt om Göteborg och kretsar kring en klick av politiskt intresserade unga. I centrum för berättelsen står Fanny, en tuff tjej med svar på tal – som är en mästare på statistik och som räknar livet i dagar, timmar och minuter. Men Efter Ekot är också en berättelse om en symbiotisk och destruktiv relation.

När Fanny träffar Sam är allting först gnistrande, upphöjt. Det är de mot världen! Men gradvis förflyttas gränserna. Så till den grad att det aldrig går att flytta tillbaka dem igen. Efter Ekot är en roman som beskriver assimileringsprocessen i en misshandelsrelation och den långa vägen tillbaka till självkänsla och kanske, så småningom, trygghet.

Finast är romanen när den beskriver Fannys tillflykt till matriarkatet – bestående av mormodern och granntanten, ute på landet. Trion hittar närmast en frizon, en ficka i tiden, bland hembakta limpor och körskolelektioner i gassande sol. Här kan livet börja om, igen.

Roman: Efter Ekot
Olivia Bergdahl
Ordfront Förlag
Betyg:
4 (av 5)

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.