Hoppa till innehåll
Årsta partihallar

05.30 Årsta partihallar

När de flesta Stockholmare snoozat klart och gnuggar sömnen ur ögonen är ruljangsen i full gång i Årsta partihallar. Situation Sthlm gjorde ett besök där klockan 05.30 bland rosor, granatäpplen och havskräftor.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Ett myller av långtradare och tunga godstransporter kör kors och tvärs i mörkret på partihallsområdet. De flesta kommer redan före klockan 04.00 för att lossa sina varor från Holland, Italien, Kenya, Sydamerika och Smögen. Inne i Trädgårdshallen jobbar grossisterna som tar emot blommor. En fyrkantig termometer i taket visar digitalt att temperaturen i gången mellan grossisterna är 17 grader och att utomhustemperaturen är fem grader. Temperaturen i blomsterkylarna är alltid mellan fyra och åtta grader.

– Man vänjer sig vid kylan och även om det kan tyckas att det är tidigt att börja jobba redan 03.30 som vi gör, så finns det alltid nån ny sorts ros som gör mig glad när jag kommer till jobbet, säger Rickard Lagrelius på Florahallen, en av grossisterna.

Han driver Florahallen tillsammans med sin bror Johan Lagrelius och det var deras farfars mamma som startade företaget 1905. Då sålde hon blommor i källaren till sitt bostadshus på Jakobsbergsgatan inne i stan. Nu har Florahallen legat i Årsta partihallar sedan början av sextiotalet. Bröderna Lagrelius för familjetraditionen vidare. De kan alla blomsternamnen på latin, handelsspråket för blommor ute i världen är nämligen latin. Tulipa är tulpan, Delphinium är riddarsporre och Muscari Botryoides är pärlhyacint.

På ett bord i Florahallen finns frukost framdukat både för personal och kunder som kommer för att göra sina inköp. En av dem är Irene Ekstrand från Ekstrands blommor i Högdalen. Hon är där för att handla tulpaner, rosor och liljor och lovordar speciellt deras rosor från Kenya. Men så här års är det tulpaner hon säljer mest av.

– Alla kunder vill ha tulpaner nu på våren. Egentligen gillar jag inte tulpaner, de ändrar sig så fort och står inte heller länge, säger Irene Ekstrand, som kör till Årsta partihallar i stort sett varje morgon med sin skåpbil.

Hon måste alltid tänka på att det är tillräckligt varmt i skåpbilen så att inte blommorna fryser på vägen tillbaka till butiken. Klockan är 05.30, blomsterbutiken i Högdalen öppnar 09.00. Grossisterna i Trädgårdshallen lånar och handlar också friskt av varandra. Är det någon som saknar en bunt rosa rosor av ett visst slag går man till grannen. Och innan klockan blivit 06.30 har ett femtontal blomsterbutiker och restauranger varit och gjort dagens inköp i Trädgårdshallen. Vissa skickar sina beställningar i förväg så att de är packade och klara på stora vagnar när de kommer. Men de allra flesta vill själv komma dit och titta och välja. Och kvinnorna verkar vara i klar majoritet när det gäller att driva blomsterhandlar i den här stan. Det är bara kvinnor som går runt med inköpslistor i händerna.

– Det här är också en social plats för de små blomsterhandlarna. De som har tid sätter sig och fikar och snackar lite innan det är dags att åka tillbaka och ställa ordning i butiken, säger Elin Jättne på grossisten Flowertrading.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm:s marsnummer, #235

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.