Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Kris kritiseras för kampanj om knark

I flera år har KRIS, Kriminellas revansch i samhället, kampanjat mot läkemedelsassisterad behandling för opiatberoende. Till årets Almedalsvecka skickade de 80 medlemmar klädda i tröjor med budskapet ”Statligt knark är fortfarande knark”. Men den här gången möttes de av Svenska Brukarföreningen motkampanjen ”Statligt knark gör mig stark”.
Maria Hagström

Stockholms Brukarförenings ordförande Christina Paulsrud tycker att KRIS svartmålar den behandling som hjälpt både henne och föreningens medlemmar att bli fri från framförallt heroin. Under samma hashtagg som KRIS använder, #statligtknark, har de berättat sina egna erfarenheter, till exempel:

”#statligtknark har gett mig mitt liv tillbaka o gjort det möjligt att lämna hemlöshet, krim. o hopplöshet”.

”#Statligtknark gör så att mina tjejpolare slipper sälja sitt kön till torskar på gatan.”

”#statligtknark räddar liv! Vår son lever och har framtidstro igen. Livet går att hantera igen och vi slipper vara rädda att förlora honom.”

KRIS har också fått kritik från forskare, bland annat Björn Johnson, docent i socialt arbete på Malmö högskola som forskar om substitutionsbehandlingen, som påpekar att KRIS lägger ner stora summor på kampanjen, som främst kommer från skattemedel. Pengar som han menar använts till propaganda mot den enda tydligt evidensbaserade metod som finns för att behandla opiatberoende.

Det är också den behandling som Socialstyrelsen rekommenderar. Ändå fortsätter KRIS kampanjen år efter år. Föreningen förklarar på sin blogg att det handlar deras oro inför att tron på medicinfri behandling minskat. De skriver också att substitutionsbehandling med buprenorfin eller metadon snarare stjälper än hjälper missbrukare.

”Vi vill att det ska skötas striktare”

När Situation Sthlm ringer upp KRIS förbundsordförande Christer Karlsson hävdar han att ”Statligt knark är fortfarande knark” inte är en kampanj mot substitutionsbehandlingen.

– Vi försöker inte ta ”subben” (subutex reds anm) ifrån någon. Vi skiter i vilket – om folk har substitutionsbehandling eller inte, men vi vill att det ska skötas striktare. Att man tar de tabletterna som man får, tar dem oralt och inga sidopiller. Hårdare restriktioner, eftersom människor dör av de här preparaten, säger han.

Christer Karlsson menar att det finns läckage från behandling. I en ny rapport från Socialstyrelsen bedöms dock läckaget av metadon eller buprenorfin från de svenska verksamheterna vara begränsat. Men Christer Karlsson anser inte att resultaten är tillförlitliga och menar att de flesta pillren fick plockas bort från studien eftersom de inte kunde spåras. Däremot hänvisar han till en film kopplad till deras kampanj. Filmens reporter Patrik Pelosio träffar två unga personer som är beroende av subutex, samt blir erbjuden att själv köpa subutex vid Mariatorget. Patrik Pelosio kommenterar substitutionsbehandling: ”Man ger subutex och säger att det är bra för heroinister. Dom säljer det, vill inte ens använda det själv. Det har blivit en affärsverksamhet med statliga droger.”

Christer Karlsson tycker inte att de svartmålar behandlingen eller de tusentals patienter som idag lever bra liv tack vare läkemedlen.

Människor som får substitutionsbehandling tillåts inte bli medlemmar i KRIS. Är det er uppgift att driva en fråga som inte rör era medlemmar?

– Vi har medlemmar som gått på den behandlingen förut. Vi har massa heroinberoende medlemmar som slutat knarka utan medicin. Vi har på fötterna, säger Christer Karlsson.

Magnus Callmyr, debattör och författare med fokus på missbruksområdet, skriver i ett blogginlägg under rubriken ”Statlig medicin är fortfarande medicin” med anledning av filmen: ”Ett fåtal missköter sig och säljer medicin vidare, vilket är ett brott. Men för att ett fåtal missköter sig kan man inte säga att det är ”så det ser ut” och inte heller att det inte är ett program som fungerar bra. Särskilt inte när forskningen säger att det bevisligen är ett program som räddar liv och som vi t o m skulle behöva bygga ut mer i Sverige för att rädda fler liv.”

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.