Hoppa till innehåll
Svepet

”Jag sökte bilderböcker om flykt”

Sedan två år tillbaka driver Jenny Franke Wikberg det Gröndalsbaserade bilderboksförlaget Mirando Bok.
Alexandra Sundqvist

Gemensamt för flera av förlagets titlar är att de blandar existentiella, inte sällan mångbottnade, frågor med en lekfull lätthet och ett orubbligt barnperspektiv. I förlagets utgivning återfinns egenhändigt producerade bilderböcker, men också översättningar av befintliga verk av bland andra italienska bilderboksskaparen Beatrice Alemanga och taiwanesiska Jimmy Lao.

I höst ger Mirando Bok ut en grekisk bilderbok om ett barn på flykt –  ”Sabelles röda klänning” med text av Marina Michaelidou-Kadi och bilder av Daniela Stamatiadi.

– Under lång tid sökte jag medvetet efter bilderböcker om flykt – eftersom det är en av de mest brännande samhällsfrågorna just nu. Det var viktigt för mig att hitta en nyanserad och trovärdig berättelse, dessutom med krav på fina konstnärliga kvaliteter. Jag tyckte mycket om bokens lågmälda, inkännande ton. Det fina med boken om Sabelle är att den är ”öppen”; en allmän, tidlös saga som inte nämner något särskilt land eller en särskild konflikt, säger Jenny Franke Wikberg.

Den svenska utgåvan har kompletterats med ett nyskrivet förord av journalisten Alexandra Pascalidou, vars bakgrund liknar Sabelles. Fem kronor per såld bok går till Rädda barnens Katastroffond.

”Bland de som flyr är en stor andel barn”

– Varje dag kommer nya rapporter om att antalet människor som befinner sig på flykt i världen slår nya, ofattbara sifferrekord och bland de som flyr är en stor andel barn. Jag ser det som en otroligt viktig uppgift för förlagen att se till att det utkommer sammansatt litteratur – både för barn och vuxna – som på olika sätt handlar om det. Berättelser som både kan betyda igenkänning för de många barn som delar Sabelles upplevelser men som också kan skapa förståelse hos barn här i Sverige som inte har så stor vetskap om vad som sker, säger Jenny Franke Wikberg.

Vidare menar hon att förlagets grundidé återfinns i dess namn – Mirandodet är spanska och betyder ”att se”.

– Ordet kan även betyda tittande, men också att undra eller att förundras. Tanken är att ge ut böcker som både är visuellt intressanta och som på ett eller annat sätt väcker nyfikenhet och frågor. För mig är seende ett nyckelord och en slags utgångspunkt; att våga se på riktigt. Att se barns, människors, behov att bli sedda och respekterade oavsett vem man är, hur man ser ut eller var man befinner sig i en hierarki (i klassrummet, på jobbet eller i ett större samhällsperspektiv), säger hon och tillägger:

– Det är otroligt viktigt att lyfta frågor som har med inkludering och exkludering att göra, inte minst i litteratur för barn.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.