Hoppa till innehåll
Givmildhet Sthlm del 1

En hjälpande kastanj

I några trappuppgångar i Midsommarkransen har man hittat ett eget sätt att dela med sig. Av det man har. Det man kan. Och det man inte behöver längre. Det handlar om givmildhet. Och att försöka skaffa samhörighet och kontakt mellan människor som annars kanske inte skulle träffas. Och att försöka göra någonting för annan.
Alexandra Sundqvist. Foto: Sofia Runarsdotter.

Saknar du en gästmadrass, vill låna en borr eller behöver någon som passar hunden i några timmar är det inget problem om du bor i hyresrätterna på Vattenledningsvägen 12-20 och Tellusborgsvägen 37-29 i Midsommarkransen. Där hjälper grannarna varandra. När de inte springer på varandra i trapphusen eller på innergården möts de i Facebookgruppen Kastanjen. Där postar de tips, varnar för lapplisor på gatan eller ber grannar hålla utkik efter den bortsprungna katten. Men det vanligaste är att de ger bort eller lånar ut grejer mellan hushållen, postar efterfrågningar som: ”Vi har fått bebisbesök, är det någon som har barnstol att låna ut bara för i kväll, typ nu?!”. En timme senare kan bebisen ta plats i lånad sits. Facebookgruppen Kastanjen startades för ungefär två år sedan.

– Det fanns en liten lokal gren från Hyresgästföreningen, men vi hade problem att engagera folk. Vi hade möten ingen kom till, bara någon enstaka som vill klaga. Då tänkte vi att vi skulle dra igång något kul, för att få människor att träffas och komma i kontakt med varandra, säger Christian Wallén, hyresgäst i port 37.

”Det är väl nån sorts solidaritet i grunden”

Hans tanke var en Facebooksida där grannar kunde träffas, kommunicera och byta grejer och tjänster. Gruppen började ganska snabbt leva sitt eget liv med allt från jultomteutbyten på julafton till att sälja cykeln barnet vuxit ifrån. Tack vare Kastanjen har grannar fått hjälp med snabb barnpassning, återfått en femhundring som trillat ur jackfickan i trapphuset, delat erfarenheter om områdets förskolor. Och när någon vaknat upp och insett att mjölken är slut så finns en oöppnad liter mjölk bara några dörrar bort. De lånar sällskapspel av varandra, ger bort kläder och om någon har låst in sin nyckel i garaget kommer snart en granne ner och öppnar efter att ha sett ”hjälp-inlägget”.

– Facebookgruppen har bidragit till en grannsämja, någon sorts ”vi-känsla”. Jag tror att det är ganska unikt för ett stort hyresrättshus, säger Christian Wallén.

Tillsammans har de ordnat med ”Barnens dag på gården” och arrangerat en återkommande och välbesökt loppis.

– Men loppisen rann till slut ut i sanden, eftersom det har gått inflation av loppisar här i Hägersten, säger han.

Pengar från loppisens fikaförsäljning gick till Barncancerfonden. Och nyligen startade en granne en insamling efter att ha pratat med kvinnan som tigger pengar i gången till Midsommarkransens tunnelbana. Kvinnan berättade att hennes pappa precis hade gått bort. Hon hade inte råd att åka hem till Rumänien med sin döda far. Ett dygn efter inlägget på Facebookgruppen hade många grannar öppnat plånböckerna. Kastanjen har också blivit en plats där en och annan politisk diskussion uppstått och klagomål på cigarettrök eller sopsorteringsslarv, men då sker det i en hyfsad ton och inte i form av den klassiska anonyma arga lappen i tvättstugan.

Hur har du själv använt dig av gruppen?
– Jag har använt den många gånger, säger Christian Wallén. En gång blev jag sugen på att läsa en viss bok och la ut en fråga om det fanns någon som hade just den här boken. Fem minuter senare träffades jag och en granne här på gården och jag fick låna just den boken.

Varför tror du att dina grannar använder Facebookgruppen så mycket?
– Det är folk som vill bo och trivas, och som har intresse av att lära känna grannar. Det är väl någon sorts solidaritet i grunden, folk är villiga att hjälpa till, säger han och tillägger att det också kan ha att göra med kvarterets utformning, att den gula fastigheten skapar en innergård, nästan som ett torg i mitten. Det blir lite bykänsla…

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #206. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.