Situation Sthlm
Andra gator idag
Situation Sthlm

Andra gator idag

Publicerad: 1 år sedan Av: Ulf Stolt. Foto: Magnus Sandberg.

Det ökande antalet EU-migranter på gatorna i Stockholm har alltmer kommit att påverka arbetsmiljön för Situation Sthlms tidningsförsäljare. I och med försäljningen av Sofia Z har redan utsatta människor hamnat i en svår situation. På gatorna i staden som tillhör ingen. Och alla.

Tarja står i trappan upp till redaktionen på övervåningen och pratar med en person ur personalen i distributionen. Hon är förbannad, rejält förbannad. Hon brukar nämligen köpa sina finska korvar i en affär i Sundbyberg och när hon gick på väg dit i dag på morgonen satt en kvinna utanför Systembolaget och tiggde med en gammal löpsedel från Situation Sthlm i knäet. När människor gick förbi pekade kvinnan på löpsedeln och bad om pengar.

– Jag blev så förbannad. Jag gick fram till henne och visade min försäljarlegitimation och min jacka med Situation Sthlm-loggan på och sa att ”det där företaget jobbar jag på”. Då gick hon. Men hon var tillbaka sen såg jag.

Ilskan handlade om att känna sig bestulen, se sina arbetsredskap missbrukas, en känsla av att känna sig utnyttjad.

– Jag har inga problem där jag säljer, jag säljer lika många tidningar som förr. Det brukar sitta fem, sex personer mitt emot mig och tigga eller sälja Sofia Z. Jag har inget bråk med dem.

Vi står kvar och pratar en stund. Och det är då hon lite i förbigående nämner något jag hört flera personer säga medan jag inför den här artikeln pratat med många tidningsförsäljare om hur deras situation på gatan är nu – att många kunder, när de talar med dem, uttrycker en skam och ett obehag över sin egen irritation och ilska.

– ”Är jag rasist nu för att jag tycker det?” sa en gammal kvinna till mig när hon köpte tidningen för några dagar sen. Men hon var bara trött på att bli tillfrågad av sex, sju personer på tio meter på väg till affären om att ge dem pengar. Och att de bad henne gå till bankomaten om hon sa att hon inte hade pengar.

”De bad henne gå till bankomaten om hon sa att hon inte hade pengar”

Tarja berättar att flera personer, när de köpt tidningen av henne, pratat om samma sak – att de känner ett obehag över sin egen reaktion, sin egen irritation.

– Man får ju inte tala om detta, tycka nåt. Mer än synd om. När de började sälja den här tidningen sas det ju att det var för att slippa sitta ner och tigga. Men så har det ju inte blivit. De sitter ju och tigger och säljer samtidigt.

EN SAK MÅNGA tidningsförsäljare jag talat med inför det här reportaget har gemensamt är att det ökande antalet tiggande EU-migranter på gatorna i Stockholm och försäljningen av tidningen Sofia Z påverkar deras möjligheter att sälja Situation Sthlm. För vissa ganska rejält.

Tony säljer Situation Sthlm vid Gamla stan och på Hötorget, han har haft platserna i många år. Han började märka en tydlig förändring för drygt ett år sedan. Han behövde stå längre och längre per dag och sälja tidningar för att få sålt samma mängd – i stället för att vara klar vid fem var han nu färdig vid nio.

– Jag hade tiggare runt min plats förr. De kom och satte sig på var sin sida om mig och tiggde. Det störde också min tidningsförsäljning. Köpte nån en tidning var de där med sin mugg.

– När jag kommer och ställer mig i dag så tar det tio minuter så kommer det fyra, fem EU-migranter och ställer sig där med sina tidningar, trycker upp den i ansiktet på folk.

Han berättar att han allt oftare blir störd i sin försäljning av EU-migranter som kommer fram och vill ha pengar av hans kunder när de tar fram plånboken för att betala för sin tidning.

– De kunder som känner mig väl handlar tidningen ändå. Men många går bara förbi. Det som hänt är att kunderna börjat tycka allt sämre om EU-migranter. Det hör man. Och det är ju också för jävligt att höra.

– Det har blivit för mycket av allting för folk, de orkar inte, vill inte. Droppen blev ju EU-migranterna och tiggeriet. Alla stänger av. Det blir bara hat som gäller till slut. Det är jobbigt. Jag vill ju bara göra mitt jobb. Jag blir ju också hatisk till slut – de tar min plats, mina kunder.

Han skakar på huvudet, säger att han inte vet hur han ska bära sig åt. Att han nu provar att gå runt på gatorna och sälja tidningen för att inte bli störd.

– Situationen på gatan håller på att spåra ur, jag vet inte vad man ska göra.

SEDAN TIDNINGEN Sofia Z började säljas av EU-migranter i slutet av januari har Situation Sthlm behövt ha två gatuvärdar ute på stan för att stödja tidningens försäljare och

hjälpa dem att hantera de situationer som uppstått. Både till Östermalmstorg och Skanstull har värdarna vid ett flertal tillfällen behövt åka, då Situation Sthlms säljare hotats och utsatts för våld – spottats på, slagits, sparkats, knuffats. Väktare har fått ingripa och polis tillkallats.

Miklos och Ritva, de vill inte att jag använder deras riktiga namn, har båda hamnat i situationer då polis tillkallats – inte av dem men av privatpersoner eller affärsidkare i närheten.

– Jag har blivit hotad och utan att jag gjorde nåt så ringde nån i en affär, eller om det var väktarna, till polisen. De kom och tog med sig en kvinna. Hon skrek och knuffade på mig, jag visste inte vad jag skulle göra så jag försökte gå därifrån. Men jag gjorde ingen anmälan sen när polisen kom så de släppte henne.

Ritva berättar om en liknande situation hon varit med om.

– Jag har fått hjälp av väktarna vid Ringen två gånger när jag blivit attackerad och hotad av EU-migranter, både män och kvinnor. Många av mina kunder blir arga på EU-migranterna och det är lite jobbigt att höra det, märka att hatet ökar. För de kommer ju hit från svåra förhållanden. Det har blivit värre och värre, sen i höstas har det bara blivit värre och värre.

Miklos brukar lämna sin försäljningsplats när det samlats för många tiggande EU-migranter runt den.

– Då går jag därifrån och säljer nån annanstans. Många går bara förbi nu, oftare än förr i alla fall, och ser varken åt mitt håll eller åt tiggarna, de bara ser ner i marken och går förbi. Det påverkar försäljningen.Pierre är en av de gatuvärdar som åkt runt i stan, hans pass har varit på eftermiddagarna från 12 till 6, för att vara ett stöd för försäljarna. Han säljer också tidningen, bland annat på Drottninggatan.

”Nu är det ganska intensivt på Söder, i Götgatsbacken”

– Det jag ser är ju att de sitter i grupper, eller står i grupper, väldigt tätt. Men ju längre ut ur innerstan man kommer, desto färre tiggande eller tidningssäljande EU-migranter ser man. Nu är det ganska intensivt på Söder, i Götgatsbacken sitter de ju utmed ena sidan med tjugo meters mellanrum från Slussen till Medborgarplatsen. I Liljeholmen också. Det blir som att det koncentrerar sig.

Den största förändring han märkt över tid är att han tycker sig se fler och fler människor som ”bara liksom går rakt fram”.

– Jag kan tänka mig att människor blir både trötta och förvirrade av det som sker nu. Både på tiggeriet och allt annat. Det börjar ju i tunneln på Centralen, det stod 13 EU-migranter där en gång när jag räknade. Plus de som säljer mobilabonnemang och Vakttornet och han med Bingolotterna. Och så en som säljer Situation Sthlm där vid pelaren i mitten.

Han delar sin upplevelse med många andra och har haft både tiggare och tidningssäljare runt sin försäljningsplats. Men han har inte upplevt att det påverkat eller minskat hans egen tidningsförsäljning.

– Innan de började sälja sin egen tidning så satt de ju och tiggde där jag stod och sålde på Drottninggatan. Då hände det ju att de kom med muggen så fort min kund tog fram 50 kronor och skulle betala för tidningen. Men de är ju desperata. Vi äger ju inte gatan eller platsen vi säljer på bara för att vi har vår bricka. Men ingen ska ju störa en för det. Det handlar om respekt.

Lena säljer tidningen på Centralen. Hon började märka av en förändring för några månader sedan. Hon tycker inte att det varit ”nåt alarmerande eller jättejobbigt”, och det har blivit lite bättre på senaste tiden. Men hennes tidningsförsäljning har minskat.

– De har aldrig kommit fram och stört min kund när de köpt av mig, så långt har det inte gått, men jag vet flera som upplevt det och blivit av med kunder.

– Jag förstår ju dem också, de vill väl ha sin försäljning. Men många av kunderna är arga och tycker att det är förskräckligt att de står på våra platser och försöker ta kunder.

Hon upplever också, som många andra berättat, att kunder vittnat om att det känns svårt, att ”de känner att de vill köpa av dem också. Att de känner sig orättvisa”.

– Det händer ju att de tigger av oss också, för de ser att vi säljer tidningar och får in pengar.

Något av det sista Tarja berättade för mig när vi pratade i trappan var att sammanhållningen mellan Situation Sthlms försäljare aldrig varit bättre, att hon de senaste månaderna lärt känna och pratat med flera som hon inte bytt ett ord med under flera år.

– Som om vi ser efter och tar bättre hand om varandra nu. För vi lider alla av detta och måste hjälpas åt. Det är svårare att sälja tidningar. Och vi står ju ensamma och säljer våra tidningar.

Filmens andra roller
Filmterapi

Filmens andra roller

Publicerad: 1 dag sedan Av: Maria Hagström. Foto: Anne-Li Karlsson.

Film kan vara läkande, för både filmskapare och publik. Ahang Bashi filmade sin ångest och blev hjälpt av den kreativa processen. Filmscener kan också användas direkt i terapirummet och nu kan psykologer via ett par glasögon med 360-film ta patienter till en annan plats och verklighet.

Det började som ett rent överlevnadsprojekt.

Ur Ahang Bashis desperation föddes det som slutligen skulle bli filmen ”Skörheten”. Hon började filma sin vardag för att inte gå under, för att göra livet mindre meningslöst.

– Jag var deprimerad, hade svår ångest och starka meningslöshetskänslor: ”Varför hände det här? Vad är meningen? Varför har jag drabbats av den här olyckan?”

Filmen handlar om att förstå och leva med psykisk skörhet. Den handlar också om en person som kan tyckas ha alla förutsättningar för att må bra, men ändå inte gör det.

– Jag hade en känsla av att jag inte hade rätt att må dåligt. Jag vände ibland kameran mot mina föräldrar och frågade varför de tror att det blir såhär. De sa: ”Du har gått på Sveriges bästa filmskola, du är frisk och vacker, du kommer från vår familj och vi älskar varandra, vi kan inte se varför du mår såhär.” Det är som att vi har en bild av att det finns vissa som har ”rätt” att må dåligt, de om har varit med om väldigt svåra händelser, och att vi andra har svag karaktär.

Ahang Bashi började ett slags detektivarbete med kameran som verktyg för att försöka ta reda på orsaken till ångesten och hur hon skulle kunna leva med den. Men det handlar också om att vara anhörig och om förträngda trauman.

– Det kan säkert många relatera till, att vi är med om svåra saker men vill gå vidare snabbt eller lägga locket på. Sen kommer det ändå ut på något sätt psykiskt eller fysiskt.

”Vi är med om svåra saker men vill gå vidare snabbt eller lägga locket på”

Hon är inte ensam om att ha gjort film om psykisk ohälsa, eller psykisk skörhet som hon själv vill kalla det, hon tycker att det är ett mindre laddat och stigmatiserande uttryck.

Ett annat exempel är filmskaparen Moa Junströms kortfilm ”Psyket”. Hon utgår från dagböcker och journalanteckningar från när hon var inlagd på psyket för en svår depression. Båda filmerna ska visas på festivalen STOCKmotion, som pågår 29 september till 1 oktober.

Eftersom festivalens arrangör Film Stockholm har lagt märke till att filmhistorier som skildrar vårt inre har blivit fler har de gjort psykisk ohälsa till ett av festivalens teman, med filmvisning och seminarier om hur film kan hjälpa människor att må bättre.

Ahang Bashi säger att skapandet av filmen har hjälpt henne mycket.

– Jag fick tillbaka en energi och en lust jag inte haft på väldigt länge. I det kreativa arbetet tycker jag att det finns mycket läkning. Det finns det också i att berätta sin historia oavsett om man gör det genom film, poesi, foto eller vad det kan va. Då gör man också nåt av situationen som kan bli större än en själv. Men filmen har inte botat mig. Jag är samma sköra person som kan drabbas av jättesvår ångest, men jag har lärt mig mycket på vägen.

Läs hela artikeln i Situation Sthlms oktobernummer (#230). 

Trampar på i trängseln
Fler cyklar i stan

Trampar på i trängseln

Publicerad: 1 vecka sedan Av: Maria Hagström. Foto. Magnus Sandberg.

Det är trångt på Stockholms gator, allt fler cyklister samsas om utrymmet med bilister och fotgängare. Och är inte helt sams. Forskare tittar nu på hur människor beter sig i trafiken – vilka konflikter som uppstår. Vem äger ytan? Någon måste ju ge vika.

Den värsta morgonrusningen är över i Hornstull.

Det höga flödet av cyklister in mot stan har avtagit och trafikforskaren och psykologen Sonja Forward, som står i korsningen och observerar trafiken, konstaterar att det under rusningstider är för många trafikanter på en alldeles för liten yta.

– Det kommer många bussar och bilar och cyklisterna tar upp tre fält för att de är så många. Det är kaos. Ibland väntar 40 cyklister samtidigt vid ett rödljus, säger hon.

Sonja Forward har länge forskat på Statens väg- och transportforskningsinstitut om mekanismer som styr trafikanters beteenden. Nu deltar hon i ett del-projekt finansierat Länsförsäkringar, med målet att minska cykelolyckorna. Hon och kollegorna observerar konflikter med protokoll, kameror och hastighetsmätare, i olika trafikflöden.

”Det är kaos. Ibland väntar 40 cyklister samtidigt vid ett rödljus.”

Under morgonen hände de att de som låg i buss- och taxifilen och skulle svänga höger inte lämnade företräde för cyklisterna. Vid några tillfällen fick cyklister bromsa hårt för att undvika en kollision. Och när bilister lämnade företräde fanns det andra bakom som tutade. Här kan man vända klagomålen som bilisterna brukar ha på cyklisterna, här gjorde inte cyklisterna fel.

Däremot såg hon några som cyklade mot rött, men det var när övrig trafik hade rött så de ledde inte till konflikter. En förklaring till rödljuscyklandet menar Sonja Forward är att man vill behålla flytet, att det krävs ganska mycket energi att stanna och starta om.

Cyklandet har ökat kraftigt i Stockholm – med över 70 procent i innerstaden de senaste tio åren. Samtidigt växer befolkningen och fler ska dela på samma yta. Bussar, bilister, cyklister och fotgängare. Det är bäddat för konflikter. På Facebook-sidan Cykla i Stockholm lägger cyklister ut bilder på hinder i cykelbanan och på gator hörs arga rop från bilister, cyklister och gångtrafikanter och snabba bromsningar. Det finns irritation över bilar som parkerar i cykelbanan, cyklister som tummar på reglerna, fotgängare som inte ser sig för, ”lycrafolk” som cyklar för fort, vissa som cyklar för sakta. Bilister ställs mot cyklister som ställs mot gångare. Egentligen handlar det framförallt om en sak: ytan är för liten och vem äger den yta som finns?

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #230.

maia1
Maia Hirasawa

Östsvensk

Publicerad: 2 veckor sedan Av: David Bogerius. Foto: Anneli Hildonen.

För – nästan – första gången sjunger Maia Hirasawa på svenska. Med plattan Vacker och ful har hon lämnat både engelskan och Japan bakom sig. Men live blir det ett steg tillbaka mot jazzen och ”det sättet att tänka”.

Producenten Jonas Svennem brukade kalla den för Vacker och full men det är ett l för mycket. Vacker och ful är titeln på Maia Hirasawas nya album.

– Jag tycker alltid att sånt är jättesvårt. Jag tänker att nu kommer jag att få frågor om titeln utan att ha något genomtänkt svar. Först och främst är ju ”Vacker och ful” en låt som jag tycker väldigt mycket om, men jag kände också att det kunde spegla skivan. Livet, eller allt, har ju liksom två sidor på något sätt, säger Maia Hirasawa. Bortsett från EP:n Dröm bort mig igen är Vacker och ful hennes första skiva där hon sjunger på svenska. Fast egentligen inte.

– Jag hade ett jazzband för 15 år sedan och vi släppte en skiva med mina låtar på svenska. När jag började skriva musik skrev jag texterna på svenska, men sen när jag fyllt 25 och lärde mig spela gitarr kom de engelska texterna.

Tanken att sjunga på modersmålet, Maia Hirasawa är född och uppvuxen i Sollentuna, har alltid funnits där, men mitt uppe i en framgångsrik Japan-karriär har det känts konstigt.

– Jag har vetat att jag ska göra det men inte när. Den perfekta tidpunkten kommer aldrig att komma men jag ville verkligen göra det nu. Jag har så mycket musik på svenska. Samtidigt fick jag lite prestationsångest och kände att allt lät så klyschigt plötsligt, men jag gav mig sjutton på att jag skulle vara nöjd med allting. Mina engelska texter betyder också mycket för mig, men det finns många verser som jag bara slängt ihop på några minuter.

Den här gången har orden verkligen vägts. Det är till och med så att några goda vänner har fått se texterna för att komma med synpunkter.

– Tidigare hade jag inte kunnat göra så. Texterna har varit heliga på något sätt, det är väldigt personligt för mig.

Och nu blir det en Sverigeturné?

– Ja, vi ska spela på trio. Målet är inte att det ska låta exakt som på skivan utan att få fram låtarna på bästa sätt i den sättningen och vara ganska fria i det musikaliska. Jag kommer ju lite från jazzen och har valt folk (Ida Lindberg och Wille Alin) som känner till det sättet att tänka. Jag spelar elgitarr, piano men även lite bas så det känns som att alla tre får utvecklas musikaliskt.

Maia Hirasawa
Född: 1980 i Sollentuna. Pappan är japan och mamman svenska.
Bor: Stockholm
Familj: Man och tvillingar
Yrke: Artist, kompositör
Aktuell: Med albumet Vacker och ful. Spelar på Södra teatern den 20 november.

Läs hela intervjun i Situation Sthlms oktobernummer, #230. 

 

Skådar sin samtid
Soran Ismail

Skådar sin samtid

Publicerad: 3 veckor sedan Av: Ulf Stolt. Foto: Joel Nilsson och Henric Lindsten.

Soran Ismail är först och främst komiker. Yrket handlar för honom om att skåda sin samtid och kommentera den – ibland är det han talar om mörkt och tungt, ibland lättsamt och tramsigt. Rottrådarna till hans humor går
tillbaka till barndomen och det skydd från livet han då behövde för att stå ut med tillvaron. På vänster arms insida har han tatuerat in orden ”You´ll never walk alone”. Det har med både ett fotbollslag och en livsfilosofi
att göra.

Soran Ismail skruvar med locket lite av och på till flaskan med sockerfri vitamindryck och berättar om hur det var när han för drygt femton år sedan landade i södra Kentucky för att göra ett år som utbytesstudent på High School. Att resa till USA var helt hans eget initiativ, han hade suttit i sitt rum i Knivsta och sökt runt på nätet och hittat en organisation att resa med. Och för honom var den romantiserade bild han hade av USA allvarligt influerad och kolorerad av TV-serien ”O.C”

– Jag ljög och fyllde i att jag bara gillade sånt som sker vid kusterna – surfing, vindsurfing, segling, strandliv, men jag har aldrig gjort sånt i hela mitt liv. Så hamnade jag i södra Kentucky, mitt i bibelbältet.

Han möttes vid flygplatsen av en – aningen försenad – lokal representant från organisationen, allt hade inte hunnit gå i lås kring hans placering. Någon dag senare flyttade han in hos sin amerikanska värdfamilj, efter att de fått ”tjata” in honom.

– Men jag är nog ganska bra på att… när det är illa gnäller jag inte så mycket. Jag gnäller i vardagen, men man får bita ihop.

Han hamnade i princip mitt på själva spännet till det amerikanska bibelbältet. Den kristna konservativa moralen styrde det lilla samhället ganska hårt, TV ansågs vara satan, han bodde i en dry county – alkohol fick inte säljas – och de som inte gick i kyrkan ansågs vara trailer trash och var utanför samhällsgemenskapen, sågs ner på eller tycktes synd om

– Det var en viktig lärdom för mig hur viktigt det är med kontext och kultur. De svär inte, till exempel. Man får inte säga ass, det heter ”butt”. Det heter inte ”what the hell”, det heter ”what the heck”. Och man säger inte “oh my God” för man får inte ta the Lords name in vain, så man säger ”oh my gosh”. Allt det där blev små små nycklar till språket och hur man ser på saker.

Soran Ismail beskriver sin värdfamilj som väldigt gullig och snäll, men också som ”strängt religiös och hård”. Familjen drev en bondgård och fadern hade dessutom en byggfirma, Soran Ismail och de tre av familjens sex söner som fortfarande bodde kvar hemma förväntades hjälpa till både på bygget och på gården efter skolan och fram till dess att det mörknade på kvällarna. På lördagarna var det upp sju och jobba till dess att solen gick ner, på söndagarna kyrkan och Sunday School, lite jobb på gården och sedan ledigt.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #230.

Ny genväg till släkten
DNA-släktforskning

Ny genväg till släkten

Publicerad: 1 månad sedan Av: Maria Hagström. Foto: Anne-Li Karlsson.

Allt fler söker sina rötter. Till Stockholms stadsarkiv kommer flera tusen släktforskare årligen för att leta i arkiven. Men den som forskar i Stockholm kommer hitta grenar ut i landet. Med DNA-släktforskning kan man nu däremot se att 80 procent av männen har gener från ett fåtal mäktiga män på bronsåldern. När släktforskarna söker sin historia skriver de om vår.

I det sju våningar djupa magasinet på Kungsholmen luktar det svagt av åldrat papper. Det är svalt, 16-18 grader – den temperatur som bäst bevarar de gamla handlingarna i syrefria kartonger. I Stockholms stadsarkiv finns mantallängder, boupptäckningar, fängelsearkiv, barnhemsjournaler och böcker som är mer än 30 centimeter tjocka och böcker med fattigbevis och handskrivna rader som: ”Anna Karlsson ägde ingenting”.

– Vi har drygt 80 kilometer med pappersarkiv. Skulle vi ställa ut allt kommer vi åtminstone till Uppsala, säger arkivarien Anna-Maria Tiberg Knutas.

Av de 80 kilometrarna har tre kilometer hittills digitaliserade. När datorn inte räcker till för släktforskarna, och andra besökare, är det hit personalen går för att gräva fram historien.

– Kanske vill man också veta mer om vad som har hänt en viss människa, man kanske inte bara vill bygga ett träd.

Att bygga sitt släktträd blir alltmer populärt. Anna-Maria Tiberg Knutas beskriver det som en folkrörelse.

– Här märker vi det mest genom antalet besökare. Förra året hade vi över 40 000 besökare. Det är en 70 procents ökning på tre år.

”Pappas farmor strök med under andra världskriget. Hon blev torpederad av ryssar”

En utökad programverksamhet och ändrade öppettider påverkar antal besök. Men det ökade intresset för släktforskning beror framförallt på att alltfler arkiv finns digitalt, det är mer tillgängligt.

Vid en av datorerna på markplan sitter historieintresserade Roger Pettersson som har släktforskat i fyra år. Han lägger 10-15 timmar i veckan på att söka sina anor. Han har kunnat följa släkten till slutet av 1600-talet och har bland annat hittat soldater som krigat mot Napoleon och en som dog i Finland i krig mot Ryssland.

– Och min pappas farmor strök med under andra världskriget. Hon blev torpederad av ryssar när hon förde ut varor ur Sverige till andra delar av Europa.

Roger Pettersson är född i Enköping och därifrån kommer två tredjedelar av släkten. Han har också en gren till Blekinge med en dansk sida och en gren till Värmland med en norsk sida. För att få mer information har han rest till Blekinge, Lund och Uppsala och letat i lokala arkiv.

– Jag har också en gren som flyttade från Uppsala till Stockholm 1790 och blev borgare. De hade mer utbildning än resten av släkten, de var till exempel boktryckare. I Gamla stan finns kåken kvar som de bodde i, i en gränd vid Köpmantorget.

Läs hela artikeln i Situation Sthlms septembernummer, #229. 

Ritar bort sig
Joakim Pirinen

Ritar bort sig

Publicerad: 1 månad sedan Av: David Bogerius. Foto: Anneli Hildonen

Joakim Pirinen befarar att Stockholm riskerar att kantra ”som en lyxkryssare där alla passagerare ställt sig på babords sida”. Han tecknar för att slippa sig själv och med två nya böcker – en stor och ambitiös, en
mindre – är det uppenbart: han blir aldrig av med Socker-Conny.

Det senaste seriealbumet, Kommissarie Kvadrat, blev ingen succé. Men nu har Joakim Pirinen laddat om med två nya album på en gång. Att misslyckas som människa och Född ur ett svart ägg består inte så mycket av tecknade serier som av skämtteckningar.

– Alla är inte roliga, men alla har en poäng. Som kan vara en hemsk poäng, som i en skräckfilm. Alla mina tidigare seriefigurer är med, dock. Ett stort antal ämnen tas upp i bilderna, kanske lite för lite samtidskritik och lite för mycket språkliga skämt, men det är sådan hjärnan min är.

Hans mest kända figur, Socker-Conny, dyker upp i båda nya albumen. På det ena är han till och med på omslaget.

– Jag tecknar honom sällan numera. Han är ingen lyckad seriefigur på så sätt att han är alldeles för komplicerad att rita. Hans byxor, som är frammodellerade med ett oerhört antal mycket små streck, är en ren pina att få till och tar en evig tid att rita. Min systerdotter föreslog att jag skulle byta byxor på honom, och dra på honom ett par svarta läderbrallor istället. Det är kanske en lösning.

Den våldsamme Socker-Conny var med redan i Joakim Pirinens debutalbum Välkommen till sandlådan 1983 och fick ett helt eget album två år senare.

– Jag läste om Socker-Conny för typ femton år sedan och chockades av hur rasistisk Conny var. Det kom jag inte alls ihåg. Det var i och för sig i linje med hans anti-karaktär och albumet gjordes så att säga också före rasismen, den nutida svenska rasismen. De första skinheadsen dök upp ungefär samtidigt som Socker-Conny blev teaterföreställning, ett halvår efter att albumet kommit ut.

Läs hela artikeln i Situation Sthlms septembernummer, #229. 

ror3 ror2 ror1
Rörpost

Rörig kommunikation

Publicerad: 1 månad sedan Av: Gerd Eriksson. Foto: Jonas Eriksson.

Med rörpost kan man skicka både blod, viktiga dokument och kvarglömda löständer. Trots att mycket i dag är digitaliserat finns det arbetsplatser som är beroende av rörposten. Regeringskansliet och Danderyds sjukhus är två av dem.

Fredrik Ahlén jobbar på regeringskansliet, närmare bestämt på näringsdepartementet där han är expeditionschef och ansvarig för det juridiska. Och han lovordar rörpostens fördelar och är lika fascinerad varje gång av hur bra den faktiskt funkar.

– Vi har fortfarande mycket pappersbaserad hantering och det är ofta snabba puckar mellan departementen som gäller. Att scanna in dokument och handlingar och mejla dem tar ibland för lång tid. Då är rörposten utmärkt.

Det som skickas i rören kan vara en originalhandling stämplad med ett diarie-nummer eller med en namnteckning. Det kan också vara frågan om beslut som måste skrivas under snabbt. Och eftersom näringsdepartementet sitter i det gamla posthuset på Vasagatan, alltså rätt långt ifrån de andra departementen, så betyder rörposten kanske ännu mer.

– Alternativet för oss skulle vara att springa över själva med dokumenten till de andra departementen, vilket skulle ta tid. Det måste vi göra ändå ibland när vi har handlingar med sekretessbelagda uppgifter som inte får gå med rörpost.

Det finns 4 000 medarbetare på regeringskansliet och de är utspridda över tio kvarter i centrala Stockholm. Rörpostsystemet under jord mellan dem är fyra kilometer långt och ungefär 100 försändelser per dag far runt i rören.

Hur gör du när du skickar rörpost?

– Jag ringer upp den jag ska skicka till och meddelar att det kommer rörpost inom några minuter. Sen går jag till stationen för rörpost, lägger ner dokumentet i en patron och knappar in adressen till mottagarens station. När patronen åker iväg hörs ett susande ljud.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #229. 

laleh1
Laleh

Får vara sig själv

Publicerad: 1 månad sedan Av: Ulf Stolt. Foto: Angela Marklew.

Laleh är i dag en småföretagare i popmusikbranschen vars huvudkontor sedan en tid tillbaka ligger i ett hus i Hollywood. Med avstamp i en elva år gammal intervju i Situation Sthlm slår vi oss ner på Bob Dylans café i Santa Monica för att bland annat prata om kommande plattan Kristaller, öde, ego, låtskrivande, producerande, frihet och höghuset i Minsk. Och varför hon alltid är på väg någonstans.

Någonstans ska en intervju ske. Och i någonting ska den ta sin början.

I det här fallet sker intervjun på ett café i hörnet av 18: th Street och Broadway i Santa Monica i Kalifornien och avstamp tas i ett elva år gammalt nummer av Situation Sthlm. När jag lägger tidningen på det robusta järnbordets mosaikprydda bordskiva och frågar Laleh om hon minns den unga flicka som med blicken på samma gång orädd och aningen frågande tittar upp på läsaren, ler hon. Och säger: ”Oj vad jag plockade ögonbrynen då… gulligt. Det känns som att titta på en gammal bild från barndomen”.

Hon är 22 år på bilden.

Debutplattan ”Laleh” har just släppts, det är april 2005 och artisten och låtskrivaren Kajsa Grytt är den som intervjuar Laleh – tanken var nämligen att en erfaren artist intervjuar en skivdebuterande, och att intervjuarens perspektiv kan tillföra någonting till samtalet.

Vilket det gjorde. Laleh talar orädd och rundhänt om sin musik, hur den kommer till och vad det ska bli av den framöver och hur hennes karriär kommer att bli, vad som är viktigt för henne och vad hon hittills förstått av skivbranschen. Om vikten av oberoende. Om det nödvändiga med att lära sig tekniken och kunna producera själv för att styra och bestämma hur hon vill låta. Att hon är trött på att ta skitspelningar där baren inte stänger och folk inte lyssnar. Samt det synnerligen oviktiga med att redan nu behöva placeras i ett musikaliskt fack.

Bland annat.

Elva år senare kan man konstatera att precis allting Laleh i den intervjun tänker, planerar, hoppas och hävdar ska ske med sin musikaliska karriär har inträffat. And then some.

Men nu sitter vi alltså under ett parasoll på den teglade uteserveringen på 18: th Street Coffée House i Santa Monica och Laleh bläddrar fram intervjun och förlorar sig emellanåt i texten, blir kvar i läsningen och samtalet bromsar till några gånger i inledningen.

Platsen där vi sitter är inte vald helt av en slump. Planen först var att ses nere vid piren vid vattnet, Laleh och hennes assistent Gustaf Thörn skulle dit på förmiddagen för att testfilma några tänkbara miljöer med en mobilkamera till en kommande video, men ansåg att det var för stimmigt för att kunna genomföra intervjun där. Så vi omgrupperade hit. Till ett café som saknar wi-fi, där det inte är tillåtet att tala i mobiltelefon och där det är så pass spatiöst möblerat att man tycks lite för sig själv vid borden.

Dessutom – enligt sägner och biografier – ägs caféet och hela kvarteret av Bob Dylan, som lär ha sitt privata gym med fullskalig boxningsring någonstans på andra sidan espressomaskinen.

Men det är en annan historia.

Läs hela intervjun med Laleh i Situation Sthlms septembernummer,  #229.

Svåra sagor
Christina Wahldén

Svåra sagor

Publicerad: 2 månader sedan Av: Maria Hagström. Foto: Karl Melander.

Christina Wahldén har skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, ofta om svåra ämnen som till exempel våldtäkt, hedersvåld och självmordstankar. Nu ger hon ut en barnbok om en pojke som har cancer.

Barn är väldigt smarta, kompetenta och mycket vuxnare än vad vi ofta tror. Jag tycker att man kan berätta om väldigt svåra saker för barn, men det måste finnas nåt slags hopp, säger Christina Wahldén.

Det finns det i hennes nya barnbok Du är modigast, som utspelar sig på barnonkologen. Det var också där Christina Wahldéns egen son fick behandling för några år sedan. Boken handlar inte om sonen, men miljön är tagen från verkligheten – en verklighets om hon inte tycker skildras särskilt ofta trots att det är så många som drabbas. Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Och runt dem finns syskon, föräldrar, släkt och klasskompisar.

Det går ju bra i de allra flesta fallen, som för vår son, men det vet man inte alltid och den där ovissheten är jobbig. Förhoppningen är att det ska finnas en slags tröst i boken, inte att den ska vara jättehemsk.

Boken handlar om Knut. Det är julafton och de flesta har fått åka hem från sjukhuset över helgen. Men inte Knut, han fick feber. Men då dyker sjukhusclownen Professor Persson upp och Knut följer med honom på jakt efter clownens borttappade väska. Det blir ett äventyr som går genomsjukhusets kulvertar och till slut hamnar de på helikopterplattan.

– Boken skildrar det där skedet när man inte vet hur det ska bli och visar att det inte är farligt att vara ledsen. Och så att det kan vara så att kompisen inte orkar finnas där, men att det då ofta finns nån annan.

Christina Wahldén tycker att det är bra om barn får läsa om det som kan vara jobbigt – för så är livet. Inte att de ska ”skyddas” från det.

– Det sker förstås av en slags omsorg från föräldern, man vill inte att livet ska vara jobbigt

för barnet. Men har ett barn en familj som funkar hyfsat bra tänker jag att det kan vara viktigt att känna till hur det kan vara för andra barn. Det ökar förståelsen och empatin. Och de barn som har det tufft hemma kan genom att läsa en bok förstå att de inte är ensamma om att ha det så, men också att det finns hjälp att få.

Däremot säger hon att en barnbok inte kan sluta hur svart som helst.

– Man ska ju inte skrämma slag på dem. Men om vi låter bli allt som är jobbigt då har barnen inga verktyg om något skulle hända i framtiden.

Läs hela intervjun med Christina Wahldén i Situation Sthlms augustinummer, #228.

gravor
Rockbjörnar och SM-guld

Graverande detaljer

Publicerad: 2 månader sedan Av: Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

Askwalls Gravyr har funnits i Stockholm sedan trettiotalet. Det är tredje generationen som driver det i dag och de graverar allt från Rockbjörnar till manschettknappar.

Petter Askwall penslar gummigutta på silverskedens skaft och sätter fast den i ett skruvstäd. Lägger handen på en mockaklädd liten sandsäck för att få stadga och fäller ner visiret med inbyggda glasögon. På fri hand graverar han sedan ”Johan” med sirliga bokstäver. Det är en doppresent.

– Gummigutta är ett slags harts som man blandar med T-sprit och lite saliv. Det ger en matt gulbrun hinna som gör att stickeln får bättre grepp på skeden och att bokstäverna syns bättre i det blanka silvret medan jag graverar. Jag putsar bort det när jag är klar.

Petter Askvalls pappa var gravör, liksom hans far. Nu är det han och brorsan, Mattias Askvall, som driver företaget vidare. De graverar i alla material och uppdragen varierar. Det är dopskedar, ringar, medaljer, namnskyltar, pokaler och plaketter. Vissa beställningar är återkommande, som SM-tecknet i fotboll, Stockholm Open, Svenska hjältar, Menza-priset och så namnplaketterna som ska sitta på Rockbjörnen.

– Dem skulle vi nästan kunna gravera in Håkan Hellström på i förväg, det är alltid han som får dem, säger Petter Askvall och skrattar.

En man som heter Haglund kommer in i butiken. Han är nyinflyttad i kvarteret och har beställt en skylt i mässing med efternamnet graverat i versaler. Typsnittet heter Sorbonne. Petter Askvall packar upp skylten ur vitt silkepapper och visar hur det blev. Kunden är nöjd.

– Hos oss behandlar vi alla kunder lika, ingen är viktigare än nån annan. Det spelar ingen roll om det är prinsessan Madeleine som ska ha gravyr på en present till en kompis eller om en kommun behöver en ny skylt.

Att gravera för hand handlar om att hålla ett jämnt tryck och djup. Avbryter man är det nästan omöjligt att komma i exakt samma spår igen. Det är full koncentration som gäller. Petter Askvall har varit i yrket i 30 år, men säger att han inte är fullärd. Han brukade sitta bredvid sin farfar när han graverade för att se hur han gjorde.

– Jag kan än i dag njuta av hans arbeten och slås av hur rent skäret är.

Läs hela artikeln i Situation Sthlms augustinummer, #228. 

Tillbaka med livet
Pia Sjögren

Tillbaka med livet

Publicerad: 2 månader sedan Av: Ulf Stolt. Foto: Martina Holmberg.

När Pia Sjögren sålde Situation Sthlm hade hon nummer 17 på sin försäljarlegitimation. En dag somnade hon med en tallrik droger på magen och väcktes av polisen, vilket troligen räddade hennes liv. Hon kom till ett behandlingshem, blev drogfri och erbjöds arbete där. I tolv år har hon nu arbetat med att ge andra livet tillbaka. Som hon själv fick.

Pia Sjögren står, på gatstenen när, exakt där hon brukade stå under ett antal år och sälja Situation Sthlm i slutet av nittiotalet och början av 2000-talet.

Det kunde också hända att hon stod och sålde tidningen vid Odenplan – på den tiden låg Situation Sthlms redaktion på Roslagsgatan 48, senare flyttade den några kvarter närmare Odengatan till Döbelnsgatan 52.

– Man köpte några tidningar då och smet upp till Odenplan och sålde dem, det var ju inte så välordnat på den tiden. Även om jag levde i utanförskap så fanns det ju en sorts struktur i det livet i och med att jag hade tidningen. Rutiner. Det var viktigt. Man måste passa en tid för att köpa tidningarna, det var lite som ett jobb. På nåt vis blev man en del av nånting trots allt.

Hur fick du reda på att det gick att sälja tidningen?

– Det gick väl lite från mun till mun, så måste det varit från början. Men jag minns inte exakt. Det är ju först från 2004 jag minns saker och ting. Nån poet (Bodil Malmsten, reds. anm.) sa ”en månad går fortare nu än ett hjärtslag”. Fint sagt. Åren innan dess bara blir till dimma liksom, fragment av minnen.

Att minnet framstår som klarare just från 2004 har sin förklaring i att det var då Pia Sjögren fick den behandling mot sitt missbruk som fäste på henne och fungerade, hon blev drogfri och har så varit sedan dess. Och arbetat på behandlingshemmet Korpberget, på Svanö i Ångermanland. Men vi ska återkomma till det lite längre fram i texten.

Anledningen till att Pia Sjögren och jag träffas just i dag är dels att Pia Sjögren har den sympatiska vanan att komma förbi redaktionen och hälsa på de flesta gånger hon är nere i Stockholm för att hjälpa sin mamma Ann-Marie, 90 år och i dag helt blind. Pia är enda barnet och är ”på väg neråt hit snart”, hon har stått i bostadskö i Stockholm i nio år.

– Jag känner att jag skulle behöva vara närmre. Jag jobbar halvtid uppe på Korpberget nu, jag blev pensionär på halvtid, fick ju en svår lungsjukdom, som heter PAH, för några år sen. Mitt liv är ganska begränsat – jag kan inte lyfta tungt, inte böja mig ner.

– Det är jobbigt, mycket oro. Det enda mamma gör är att lyssna på ljudböcker nu när hon inte längre kan läsa själv, vi ska till bibblan sen i dag. Hon älskar berättelser från omvärlden, Indien och Afghanistan exempelvis, och hon läser en del historiska böcker men också deckare. Men det måste vara bra deckare.

Läs hela artikeln om Pia Sjögren i Situation Sthlms augustinummer, #228. 

Ett slag för integration
Cricket i STHLM

Ett slag för integration

Publicerad: 2 månader sedan Av: Gerd Eriksson. Foto: Jonas Eriksson.

Stockholm har precis fått tre nya cricketplaner – en på Gärdet och två i Skarpnäck. Och klubbarna i stan blir fler och fler. En av de största är Stockholms Akademiska Cricketsällskap där det finns det 14 olika nationaliteter representerade. De tar sig också an spelsugna flyktingar.

Det är toppmöte på Järvafältet i cricketens elitserie mellan ”Stockholms Akademiska Cricketsällskap” och ”Alby Cricket och Kulturförening”. SACS i ljusblå tröjor är innerlag och slagmännen tar på sig hjälm, susp, benskydd, handskar, knäskydd, stretchar lite och greppar sen varsitt slagträ och kliver ut på pitchen.

– Slagträet är av stavlimmat pilträ. Jag köper mitt från England eftersom det har varit svårt att få tag i cricketutrustning här. Men nu finns det visst en butik i Solna som säljer. säger Shahzeb Choudhry.

Han är lagkapten i SACS och har spelat cricket sen han var barn, först i Pakistan sedan i England och nu i Sverige.

Anthony Harris, som är ålderman i laget med sina 61 år, säger att slagträet har en sweet spot – träffar man där vet man att det blir ett slag som ger en skön känsla ända upp i axeln. Anthony Harris kommer ursprungligen från Barbados och har spelat cricket i Stockholm sen 1979. Till sin stora glädje har han sett hur intresset för sporten ökat.

– Förr kanske det fanns fem eller sex lag i hela Sverige. Nu finns det över 20 lag bara i Stockholm. Jag gillar cricket för att det är ett ärligt och sportsligt spel.

En anledning till att klubbarna blivit fler är invandrare och flyktingar.

I SACS kommer spelarna från Sydafrika, England, Irland, Nya Zeeland, Australien, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Sverige, Finland och Afghanistan, för att nämna några av de fjorton nationaliteter som finns representerade i laget. Och det är afghanerna som står för den stora tillströmningen på senare tid.

Läs hela artikeln i Situation Sthlms augustinummer.