Hoppa till innehåll
Anna Järvinen

”Staden kan effektivt skildra känslolivet”

Artisten Anna Järvinen, 45, anknyter ofta till Stockholms gator i sin poplyrik. – Jag använder kulisserna där jag befinner mig. Staden kan effektivt skildra känslolivet.
Alexandra Sundqvist

I den vemodiga ”Till dig nu”, från nya skivan ”Buren”, sjunger Järvinen: ”Ensam i Stockholm/turisterna är papperstunna/tror gatan saknar botten/och luften ger upp när som helst”.

Det är en låt som med sina sorgsna stråkar står i bjärt kontrast till den rusiga hitten ”Götgatan” från 2007, som blev Anna Järvinens genombrott som soloartist.

– Låtarna är bilder av två väldigt olika känslotillstånd. ”Götgatan” står för enkel vardaglighet, där energin flödar och där ingenting stoppar upp, stör eller tynger ner en. Medan ”Till dig nu” fångar känslan av ensamhet i trängseln bland turisterna i Gamla Stan under en av sommarens hetaste dagar där luften står stilla. Här ville jag förstärka känslan av ångest, oro och ensamhet.

I ”Tänker inte säga mer” från andra skivan ”Man var bland molnen” sjunger Järvinen; ”Maria stod där och sålde sina tidningar”. Låten utspelar sig vid Mariatorget.

– Huvudpersonen i låten ser de här människorna som har det mycket värre, som är mer socialt och ekonomiskt utsatta – men förmår sig inte att ta in det i sin världsbild – eftersom personen befinner sig i ett sådant starkt negativt känsloläge själv. Låten beskriver en väldigt egoistisk situation.

Anna Järvinen konstaterar att hon känner en viss laddning när hon använder sig av huvudstaden i sina låtar. Hon föddes i Helsingfors men flyttade med familjen till Täby som sexåring.

– De gånger jag använder Stockholmsrelaterade namn i texterna, fast det är helt oskyldigt, så känns det ändå vågat. Jag tror att det har med invandrarskapet att göra. Jag testar: ”Är det här mitt att använda, kan jag skriva om de här stadsdelarna eller gatorna?”.

”Jag känner mig absolut som Stockholmare”

Anna Järvinen har bott i Stockholms innerstad i 20 år och har inga planer på att flytta härifrån.

– Jag känner mig absolut som Stockholmare, däremot känner jag mig inte helt svensk. Det är en kronisk känsla. Att flytta till ett annat land som barn och sakna språket har satt sina spår. Jag hade förvisso ett rikt språk, men det var på finska.

Bland hennes egna favoritlåtar om Stockholm märks Orups ”Från Djursholm till Danvikstull” och [ingenting]:s ”Bergochdalbanan”.

– Jag tycker mycket om hur Orup sjunger låten, hur han kastar ur sig namnen på de olika stadsdelarna. Det är någonting så fint med de orden. Och [ingenting]:s ”Bergochdalbanan” är en favorit.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.