Hoppa till innehåll
Från #223

Livs bildning

Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

Serieskaparen Liv Strömquist sysslar med folkbildning. Det har aldrig varit hennes avsikt. Men det sker i hennes humoristiska seriealbum, i den tokhyllade Dramatenpjäsen Liv Strömquist tänker på dig! och nu genom att göra en europeisk resa tillsammans med Horace Engdahl i SVT. Själv tycker hon att hon lärde sig svinmycket av resorna till Mexikanska byar i 20-årsåldern. Och när vi reser till henne i Malmö lär hon oss om bortglömda kvinnliga skapare i historien.

I Liv Stömquist bokhylla finns pärmar med etiketterna ”Kneg” och ”Mer kneg”, och där finns böcker som Britney: Inside the dream och Drömtydning av Sigmund Freud. En bok med titeln Woman, Art and Society och några nummer av Fronesis, tidskriften om samhällsteorier, idéer och kritik.

Liv Strömquist läser mycket, allt från forskningsrapporter till skvallertidningar, för att få svar på sina frågor och material till sina serier. Och i serierna kan Albert Einstein dyka upp som historiens mest provocerande pojkvän, Elaine som inkvoterad i Seinfeld, Bellman som en av våra allra mest älskade torskar och prinsessan Diana som lämnad och olycklig. Ändå säger Liv Strömquist att serierna handlar mycket om henne själv.

– De handlar jättemycket om mig faktiskt, eftersom jag jätteofta utgår från något jag själv har känt eller varit med om, säger hon och sätter sig med benen uppdragna på stolen framför en vägg fylld med teckningar ritade av hennes barn.

När Liv Strömquist granskar orättvisor, kärlek och politik använder hon sig ofta av kända personer och har ett undervisande, pedagogiskt tilltal. Därför brukar hon kallas för folkbildare.

Nu har hon gjort en bildningsresa tillsammans med författaren och akademiledamoten Horace Engdahl. I SVT-serien ”Liv och Horace i Europa” letar de efter platser som är kopplade till deras favoriter i kulturhistorien, bland annat Köpenhamn, Lissabon och Sankt Petersburg.

De är ett oväntat resepar och Horace Engdahl berättar i Vi Läser varför Liv Strömquist blev hans resesällskap: ”Jag är så trött på dem jag känner”. Och för Liv Strömquist var det lätt att tacka ja, hon är ju väldigt intresserad av kulturhistoria. Men de två hade aldrig någonsin mötts.

– Vi är olika generationer och från olika forum. Vi kände inte till varandra särskilt väl och jag hade inte läst något som Horace har skrivit, säger hon.

I första avsnittet påpekar du att han är väldigt bildad och du var rädd för att känna dig dum, gjorde du det?

– Nej det skulle jag inte säga.

Hon funderar en stund innan hon fortsätter.

– Han kan ju prata kanske fem-sex språk, har nog läst hela den europeiska världslitteraturen, men det bästa sättet att förhålla sig till det är väl att tänka att det är en helt fantastisk resurs som man kan lära av, som man kan fråga om vad som helst. Gällande det området alltså! Det finns nog massa saker han inte vet, säger hon och skrattar: Men han kan ju det där.

Läs hela intervjun i Situation Sthlms marsnummer (#223). 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.