Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Jan Inghes torg, Hammarby Sjöstad 11.15-11.52

Man kortade torgets namn efter några år, då det visade sig komplicera adressangivelser. På Jan Inghes torg vid Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad är båtlivet närvarande. Även om det mesta nu väntar vinter, här där hemtjänsten parkerar och en uteservering staplats upp.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Det står Wishmaker Innovation på skylten till en gröngrå dörr under ett ventilationsgaller på det futuristiska huset som ligger närmast ut mot vattnet. Runt hörnet, vid nummer två, är glasfrostningen av torgets originalnamn ”Jan Inghe-Hagströms torg” kvar på dörren. Det blev för krångligt vid adressangivelser, så man beslutade 2012 att korta namnet. Jan Inghe-Hagström var planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret och var planchef för bygget av Hammarby sjöstad. Och mer känd bland vänner och kollegor under namnet Jan Inghe.

Från stenläggningen går fyra vågformade trappstegsetage ner mot vattnet, där det är en lite bredare promenadyta med träplankor, likadant längs med framsidan av torget. Med någon dryg meters mellanrum på den längsgående läkten utmed kanten sitter metallöglor för förtöjning. Två gröna skyltar: ”Båtplats endast för restaurangens gäster, max tre timmar”.

En stege med livboj på en stolpe. Fem vita lyktstolpar, två lampor högst upp, lätt framåtböjda vid övre tredjedel, placerade utmed två av torgets tre sidor.

Det finns 51 röda bojar inne i Henriksdalshamnens själva hamnbassäng. På Södermalmsidan av torget även två utstickande flytbryggor med sex förtöjningsplatser på varje sida samt badstege längst ut. Det ligger en segelbåt på den yttersta
platsen, längst in.

Tre män i bredd – han i mitten har jackan öppen, de andra två både mössa, vantar och halsdukar – stannar till utanför gymmet och hälsar på en man på ett promenadband. På en altan på fjärde våningen i ett av femvåningshusen med stora balkonger ut mot vattnet står fem män, alla klädda i svart. De tycks inspektera räcket. En av dem går ner på huk och tittar på undersidan av hörnet på räcket, sedan tar han en bild av det med sin telefon.

Av de tjugo balkonger och fyra större altaner i sydväst som vetter mot vattnet är det bara två av dem som är helt omöblerade, på de andra någon form av utemöblemang. Planterade träd – kan det vara parklindar? – med vita låga cementkuber mellan sig, och sex bänkar placerade mot vattnet utmed gångtrafikantsområdet.

En man i reflexväst och vita skor kommer löpande utmed vattnet, han följer kanten och vid nummer två viker han vänster och försvinner ur sikte. En bil från ett hemtjänstföretag kommer sakta körande på stenläggningen, vänder om och parkerar sedan intill de andra bilarna som ställt sig vid trappan ner mot vattnet borta vid nummer 50.

Restaurangens uteservering nedmonterad bakom plexiglaset – stolar och bord travade, korgmöbler, en matta till dels hoprullad. Skylt på vit betongpelare: ”Vänligen beställ önskad mat och dryck i baren, öppnar ons-fre 17.00, lör-sön 12.00”.

Vid båthållplats Henriksdalsbryggan en blekt och lite fuktskadad trottoarpratare om ekologiska barnkläder. Tidtabellen visar både triangeltrafik och skytteltrafik. Triangeltrafiken avgår var tjugonde minut, trängseltrafiken
vid fyra klockslag var tionde minut. På ett klistermärke på lyktstolpen vid tidtabellen: ”Älska din nästa, ät vego”.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.