Hoppa till innehåll
Från #224

Degiga generationer

På gatan utanför Liselottes Hembageri i Vasastan står det: ”Med den här skylten har vi inga baktankar”. Sedan 1936 har de försett stockholmarna med bullar, kransar, matbröd, tårtor och inte minst småkakor i lösvikt. Nu är tredje generationen bagare från samma familj på väg att ta över.
Gerd Eriksson. Foto: Jonas Eriksson.

Hos Liselottes Hembageri kan man köpa småkakor ungefär som smågodis. Peka ut en och en – ett brysselkex, ett kanelhjärta och en bondkaka. Man behöver inte köpa ett hekto av varje. Folk kommer åkande från hela stan, till och med från Norrtälje, Nynäshamn och Sollentuna för att handla hos Liselottes Hembageri.

– Bäst går syltkakor, chokladrutor och japaner. Och det ska vara hallonsylt på syltkakorna. Vi provade med blåbär och krusbär en gång. Men folk vill ha det traditionella, säger Björn Bergquist som är bagare.

Stämningen på Liselottes är varm, hjärtlig och familjär. Det hänger låtsaskanelbullar i trådar från taket och goda bakverk finns överallt. Doften av nybakt sveper in i näsan. Bakom disken står bagarsonen Jesper Bergquist. Han har en rosa muffins tatuerad på ena armen och sångtexten till ”En sockerbagare” på den andra.

– Vissa kunder har synpunkter på mina tatueringar och tycker att det ser kriminellt ut. Men jag gillar tatueringar och snart ska jag göra en marsipantårta på ena låret och en semla på det andra.

Hans syster Jessica Bergquist, som varit radiopratare och haft eget humorprogram i P3, står också bakom disken och tar hand om kunderna. Hon bestämde sig för några år sedan att på sikt ta över bageriet tillsammans med brorsan.

De blir tredje generationen bagare från samma familj på Liselottes Hembageri. Nu går hon parallellt med sina föräldrar i bageriet varannan vecka.

– Att låta käften glappa och sälja bröd kan jag. Nu satsar jag på att lära mig allt om bakningen. Det svåraste är tajmingen och logistiken.

Läs hela artikel i Situation Sthlm #224.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.